Belföld

Nyolcvanöt éves a vásárhelyi strand

Kezdetben még egyetlen, száz méter hosszú, összefüggő vízfelületű medencéje volt a városnak.

Hétfőn volt épp nyolcvanöt éve, hogy megnyitotta kapuit az első vendégei előtt a hódmezővásárhelyi strandfürdő. Az 1929-es átadó még csendben, minden különösebb felhajtás nélkül zajlott. Az ünnepélyes avatóünnepségre csak egy évvel később, 1930. június 26-án került sor.

Forrás: Vásárhely24

Kezdetben egyetlen, száz méter hosszú, összefüggő vízfelületű medencéje volt a városi strandnak. A feltöltéséhez körülbelül 3250 köbméter vízre volt szükség.

Forrás: Vásárhely24

Minden héten egy alkalommal takarították a medencét. Vasárnap este kezdték el leengedni, amivel hétfő hajnalra végeztek. Kitakarították, bemeszelték, majd újra rányitották a csapokat. Újra tele szerda délutánra lett – derül ki Török Sándor, A hódmezővásárhelyi fürdők története című könyvéből.

Forrás: Vásárhely24

A strand névadójának helytörténeti munkájából azt is megtudhatjuk, hogy 1955-ben vágták ketté a százas, nagymedencét, ahogy azt is, hogy 1964-ig a medencéket homokos part vette körül, csak ezután betonozták le a medenceparti plázst.

Forrás: Vásárhely24

A hódmezővásárhelyi strandfürdő a mai arculatát 2003-ban nyerte el. Ugyanebben az évben adták át a városi fedett uszodát is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik