Belföld

A vakáció alatt is nagyot kaszálnak a képviselők

A T. Házban is kitört a nyári szünet, a honatyáknak azonban akkor is járnak a juttatások, amikor a Parlament közelébe se mennek.

Akkor is megkapják a juttatásaikat a képviselők, amikor nem ülésezik a parlament, vagyis nem végzik el azokat a pluszmunkákat, amelyekért a többletfizetést kapják. A Blikk utánajárt, hogy melyek azok a juttatások, és kiket illetnek, amelyek abban a négy hónapban járnak a képviselőknek, amikor valójában üres a Parlament, és nincsenek bizottsági ülések sem.

Horribilis összeg jött ki: közel 100 millió forint, amibe a benzinpénzt bele sem kalkulálták.

Íme a lap számítása:

A lakhatási támogatást eddig 81 képviselő igényelte. Átlagosan 150 ezer forintos bérleti díjjal számolva nagyjából 48 millió forint jön ki arra a 4 hónapra, amikor igazából nincs szükség napi szinten a budapesti jelenlétükre (azért négy hónap, mert az Országgyűlés évente két rendes ülésszakot tart, február 1-jétől június 15-ig és szeptember 1-jétől december15-éig, azaz négy hónapig nincsen tevékenység).

A másik tétel a bizottsági és egyéb pótlékok, amelyek az ülésszak alatti munkáért járnának. A képviselők többsége az új ciklusban a 748 ezer forintos alapfizetésre lesz jogosult. A tizenöt bizottsági alelnöknek viszont 20 százalékkal jár több, így ők bruttó 897 ezer forintot kapnak. A tíz parlamenti jegyző és a 15 bizottsági elnök államtitkári fizetést húzhat, azaz 997 ezer forintot vihet haza. Az öt parlamenti alelnök miniszteri besorolásba került, azaz havonta 1,1 millió forint üti a markukat. A házelnöknek miniszterelnöki bér jár, azaz 1,5 millió forint, amely azonban kiegészül a képviselői alapfizetés 30 százalékával, vagyis 1,7 millió forint az elnöki fizetés. Így a különbséget összegezve, további 48 millió extra pénz jár nekik. A végső szám így eléri a 96 millió forintot is.

Benzinpénz is jár a képviselőknek, bár nem tudni, pontosan mennyi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik