Belföld

Pintér: időskori sajátosság, ha fél az ember

Az egész országra kiterjesztik az északkeleti megyékben sikerrel működő közbiztonsági mintaprogramot - jelentette be Pintér Sándor, aki szerint időskori sajátosság, ha az emberek félnek kimenni az utcára.

A mintaprogram kiterjesztése 2 milliárd 287 millió forint többletet igényel. Ezt a kormány megszavazta, a rendőrség december 31-éig megkapja a pénzt – jelentette be a belügyminiszter. A 24 órás rendőri jelenlétet biztosító mintaprogramot tavaly az ország öt északkeleti megyéjében vezették be, és 2014 első felében is folytatódhatott a program.

Az öt megyében 15,1 százalékkal kevesebb bűncselekményt regisztráltak, mint korábban, a lopások és betöréses lopások száma 19,5 százalékkal csökkent, a gépkocsilopások száma 27,7 százalékkal, ugyanakkor például az ittas járművezetések felderítése 37 százalékkal növekedett. Közel 11 ezer embert fogtak el bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt – mondta Papp Károly országos rendőrfőkapitány.

A mintaprogram december 31-én véget ér, de a terv az, hogy “általános rendőri feladatként” tovább folytatódjon, az ehhez szükséges költségvetési forrásokat a költségvetési törvényben kell tervezni – tette hozzá Pintér. A belügyminiszter szerint amikor azt mondja, az országban rend van, az egyfajta általánosítás. Azt viszont ígéri, egyre kevesebb bűncselekmény lesz és az európai átlagnál nagyobb lesz a közrend, közbiztonság.

Egy újságíró felvetette, hogy egyes településeken az idősek félnek kimenni az utcára, mire Pintér azt felelte, hogy ez időskori sajátosság – emeli ki a hvg.hu. Rákérdeztek nála arra a több lap által firtatott bírságolási gyakorlatra, hogy kisebb súlyú ügyekért komoly bírságot szabnak ki a rendőrök elsősorban romákra, de erre azt mondta, hogy minden esetet ki kell vizsgálni, diszkrimináció azonban szerinte nincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik