Belföld

Régi képek Vásárhelyről – ezt szeretni fogja!

Wolfgang Leistritz 2 évig Vásárhelyen élt. Mindennek majdnem 50 éve, most remek fotókat kaptunk a városról Németországból. Csak ámultunk és bámultunk.

Emlékszik még valaki a Zsuzsira, a Karátra, régi utcákra, a Kossuth térre míg forgalom volt, vagy a Béke szálló régi étlapjára? Igen? Akkor nosztalgiázzon velünk Wolfgang válogatásában 1967, 1979 és a 1989-es éveket felidézve. Ha nem, akkor is!

Olvasónk hívta fel figyelmet (köösznjük neki!) Wolfgang Leistritz lipcsei oldalára, mely Magyarországnak és Vásárhelynek is nagyszerű emléket állít, valamint kiváló reklám és múltidéző. Hatalmas respekt az érintetteknek.

Wolfganggal levélben vette fel szerkesztőségünk a kapcsolatot. A Lipcsében élő úr nagyon kedvesen, örömmel bocsátotta a Vásárhely24 rendelkezésére kuriózumszámba illő fotóit. Mi ezt most a vásárhelyi néprajz és örökség részévé tesszük. Köszönjük szépen Wolfgang!

 

Wolfgangot arra kértük, mesélje el, hogyan került kapcsolatba Vásárhellyel és az általa fotókon is csodált magyar földdel.

“1967 augusztusától 1969 áprilisáig dolgoztam és éltem családommal Hódmezővásárhelyen, a “Nagy Magyar Alföldön”.  Építészmérnök vagyok és cégem, a volt NDK-beli a Spezialbau Magdeburg, felszerelést,  5 db kemencét szállított Vásárhelyre az akkor épülő Alföldi Porcelángyárba. Lakásunk először a Szeremlei utca 12, szám alatt volt Dr. Kmoskó Lászlóné-náll, majd  később a Deák Ferenc utca 1, Páveléknál laktunk.

Saját kocsival utaztunk Magyarországra, így lehetőségünk  volt az országot bejárni. Imádtuk Vásárhely és Szeged környékét, Mártélyt, Szentest, a vásárhelyi pusztát és különösen a piacot. Nagyszerű kalandokat éltünk át a magyar pusztán, élveztük a magyar vendéglátást.

A történelemben sok közös vonása van a magyarok és német népnek, mi is nagyon jól éreztük magunkat itt. Kisfiam 1965-ben született, de mikor 1969-ben hazamentünk úgy beszélt magyarul, mint németül. Akkoriban sokat jártunk a Béke szállóba is hallgattuk a magyar rádiókat, a Kossuthot és a Petőfit.”

Wolfganggal – innen is üzenjük – szeretnénk személyesen is találkozni, szívesen látjuk Vásárhelyen családjával bármikor. És ezzel, minden bizonnyal nem vagyunk egyedül.

Ha tetszettek a fotók, ossza meg, hamarosan a Vásárhely24 facebookján is viszontláthatja a képeket.

A fotókért köszönet: 

http://www.wolfgang-leistritz.de/ungarn/bildgalerie.html

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik