Belföld

Hülyegyereket csinál politikusainkból a dinnye

Mióta a Fidesznél kommunikációs és identitásképző tényező a görögdinnye, államtitkárok és miniszterek tapossák egymást, hogy kamerák előtt kóstolhassanak. Tényleg kell ez? Döntsék el önök, mi múltat idézünk. Ha valaki ezek után nem nyúl többé dinnyéhez, nem vállaljuk a felelősséget!

Gyorsan leszögezem, hogy én imádom a görögdinnyét, ezt kéretik figyelembe venni, amikor a következő mondat után habzó szájjal tetszenek a kommentdobozig görgetni, hogy közöljék, a pokol tüzén égek majd az idők végezetéig.

A dinnyénél prolibb gyümölcs nincs a világon.

Eleve hogy néz már ki: nagy, kemény, nehéz, fogás az nincs rajta, belül meg tiszta víz és cukor. Felhasításához a családfő nyers ereje szükséges, ő ilyenkor végre használhatja kézifűrészként a kenyérvágó kést és megmutathatja, ki az úr a háznál, már ha le nem vágja négy ujját. Enni vagy körülményeskedve, vagy – ha elegünk lesz a kiskéssel vagdosásból – állat módjára lehet, középút nincs.

Harc a darazsakkal, köpködés, könyékig csordogáló ragadós lé (mindegy, úgyis leázik a Balatonban): a kép annyira magyar, hogy a görögdinnye nemzeti identitásképző tényező lett. Nem csoda, hogy ez már a második ciklus, hogy a Fidesz kommunikációs fegyverként használja, annak ellenére, hogy a dinnyezabálás és a bársonyszékben elsatnyult öltönyös politikusok élete két nagyon külön világ. Csütörtök délelőtt Zsigó Róbert tartott kóstolással egybekötött sajtótájékoztatót a dinnyeharc ügyében, mi pedig az államtitkár bénázásán megihletődve (erről mindjárt) visszanéztük, az utóbbi években hogy nézett ki, amikor a politikusokat a görögdinnye közelébe engedték. Előre szólunk, nem szép látvány.


Fotó: Neményi Márton

2014. július 10.: Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felelős államtitkár elmondja, hivatala, a Nébih keményen ellenőrzi majd, a magyar dinnyeként árult gyümölcs valóban magyar-e. Figyelik az árazást (a Fidesz évek óta harcol az egységes árszabásért) és az őstermelőket is. A magyar dinnye amúgy jól megy, most hatezer hektáron terem, tízezer családot tart el, a termés jó volt. Zsigó egyébként kissé tanácstalan volt, hogy nyúljon a dinnyéhez, végül segítséget kért, így lett egy görögdinnyéből két fél, majd az egyik félből takaros kis szeletkék, amivel már többé-kevésbé boldogult az államtitkár, akire nem dinnyezabáló rutinja kapcsán hivatkoznak majd a történészek.


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

2014. Július 7.: Fazekas Sándor földművelődésügyi miniszter vallásos révületben népszerűsíti a magyar görögdinnyét egy CBA-ban.


Fotó: MTI / Kovács Attila

2013. július 25.: Fazekas Sándor és Nigel Jones, a Tesco-Global Áruházak Zrt. vezérigazgatója dinnyét kóstol egy Tescóban. Itt jelentették be, hogy 20 százalékkal nőtt a dinnyeföldek területe az országban. Mr. Jones rutinosan, függőlegesen, a tányérra merőleges szögben bukik a szeletre, a miniszter úr azonban ezzel a kéz- és fejtartással aligha ússza meg a lecsöppenést. Mindegy, állítólag Szekeres Imre sem sütött el soha lőfegyvert, mégis elműködgetett a honvédelem.


Fotó: Neményi Márton

2012. július 13.: Budai Gyula államtitkár összefogást és dinnyeharcot hirdetett egy Auchanban: történelmi eseményként emlegette, hogy megegyeztek a forgalmazók és boltosok az egységes árról, ami éppen akkor 99 forint volt. Az ez alól kibújni próbáló utcai árusokat előveszi a NAV, mondta. Ne tévesszen meg senkit az arckifejezés, Budai szabályosan lapátolta magába a dinnyét, akárcsak Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke.


Fotó: MTI / Kallos Bea

Ugyanaznap, ugyanők, csak a Vidékfejlesztési Minisztérium árkádjai alatt. Valószínűleg egy politikus sem evett soha annyi dinnyét egy nap alatt, mint Budai két éve július 13-án.


Fotó: MTI / Mészáros János

2011. Július 11.: Balog Zoltán akkor még csak társadalmi felzárkózásért felelős államtitkári minőségében próbál barátkozni egy dinnyét kóstoló hátrányos helyzetű kisfiúval, ám ez nem sikerül neki. Pedig Oravecz Tamás medgyesházi vállalkozó éppen 15 tonnát ajándékozott a szegény családoknak. Mi lehet a baj? Az arckifejezés? A sok kamera? A dinnye?


Fotó: MTI / Rosta Tibor

2009. augusztus 8. Ha azt hiszik, a melegfelvonuláson hadonászó, tollas süveges Orosz Mihály Zoltán a legújabbkori magyar politika történetének legmenőbb jelmezes polgármestere, hatalmasat tévednek. Ő Nagy Béla, Medgyesegyháza akkori első embere és éppen a kettéhasított óriásdinnyét kóstolja a 15. alkalommal megrendezett Dinnyefesztiválon.


Fotó: MTI / Kovács Tamás

2008. július 15. Erre alighanem mindenki emlékszik. A harcos gazdavédő Karsai József szocialista országgyűlési megtekinti a 150 tonna dinnyét, amelyet a csőd szélére jutott termelők egy Auchan elé öntöttek tiltakozásul a 16-22 forintos átvételi ár miatt. A gazdák azt követően árasztották el dinnyével az áruház parkolóját, hogy az Auchan beszerzési igazgatója csak 65 forintos értékesítési árat ajánlott a termelőknek, az általuk kért 79 forint helyett. A dinnyéket később alig győzték széthordani a helyiek, szoknyában, talicskán, aki ahogy tudta. Ironikus, hogy pontosan négy évvel később ebben az Auchanban hirdette ki az egységes árat Budai Gyula.


Fotó: EPA / Vlagyimir Rogyionov

Bónusz: Dimitrij Medvegyev dinnyét eszik. Egy egész szeletet, nem csak ilyen kis béna falatkákat. Valahogy így kellene ezt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik