Belföld

Jogsértés után bocs’ a kormánytól, 69 millió az adózóktól

A kormánynak a bocsánatkérés mellett kártérítést is fizetnie kell a volt adatvédelmi biztosnak.

Kapcsolódó cikkek

Jóri András nagyra értékeli, hogy az igazságügyi miniszter megkövette, noha ez a kormánnyal kötött alku része volt. A volt adatvédelmi biztos a Népszabadságnak azt mondta, manapság nemigen akad példa erre, ezért azt, hogy menesztése miatt megkövették, morális kárpótlásnak tekinti. Az egyezség része ugyanakkor a vagyoni kártérítés is – tette hozzá. 

Erről jogi képviselője azt mondta, hogy Jóri András mindig a nyilvánosság pártján állt, ezért közérdekű adatnak tekinti, hogy a megállapodás éppen akkora összegről szól, mint amennyit a Strasbourghoz benyújtott panaszban meghatároztak: a volt ombudsman megkapja azt a 69 millió forintot, amit hátralevő, de ki nem töltött hivatali ideje alatt fizetésként felvehetett volna.

És a polgároktól ki kér elnézést?

Közben az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért nyílt levelet írt, mert úgy vélik, kevés a bocsnatkérés, hiszen a magyar polgároktól vették el a független adatvédelmi biztosi intézményt. A magyar polgárok azt a jogát sértette meg a magyar állam, hogy információs jogaik védelme felett független védnök őrködjön.

“Ennélfogva az, hogy a kormány dr. Jóri Andrástól elnézést kér és sajnálatát fejezi ki, elégtelen lépés. Jogaik megsértéséért minden magyar állampolgártól kell elnézést kérnie. A jogsértést a sajnálkozás kifejezése egyébként sem orvosolja, ehhez a függetlenségében megsértett intézmény helyreállítása lenne szükséges.” – írták a jogvédők. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik