Belföld

Viharok özöne tombol az országban

Valahol már megérkezett a zivatar, máshova még csak közeledik, felhőszakadás, szélvihar és akár nagyobb méretű jég is kísérheti.

Az Időkép beszámolói szerint Kecelen és Földeákon cseresznye nagyságú jég hullott, a Balaton esti sötétségbe borult, Szegeden pedig a járdákon hömpölygött a víz. Petőfiszálláson 48 mm csapadék esett 25 perc alatt. A meteorólógiai portál rendszere rengeteg villámot észlelet a Budapest-Szolnok-Békéscsaba sávban. 

Az oldal arról is írt, hogy mivel a zivatarok rendkívül veszélyesek a légiforgalom számára, ezért a légiirányítás kikerülő manőverekre utasítja a pilótákat. A zivatarlánc kora délután szinte kettészelte az országot, emellett az ország észak-nyugati és dél-keleti területein szakad le már az ég a fullasztó hőség után. A nagyvárosok közül Budapesten, Győrben, Veszprémben, Tatabányán, Siófokon, Dunaújvárosban, Kecskeméten, Szolnokon és Miskolcon nem ajánlott esernyő és/vagy esőkabát nélkül útnak indulni. Debrecenvan a szél óriási porvihart kavart.

Nincs még vége

Miközben a Nyírségben majdnem 35 fokot mértek, és több déli területen felmelegedett újra a levegő 30 fok körüli értékekre, újabb zivatarrendszer van alakulóban délnyugaton. Észak-északnyugati irányban haladva további felhőszakadásokat okozhat.

Szerdán is számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra számíthatunk. Emellett délnyugati irányból több hullámban várható zivatarok, akár zivatarrendszerek kialakulása. Heves zivatar szerdán inkább keleten, északkeleten lehet. Felhőszakadás inkább keleten, északkeleten fordulhat elő. A déli, délkeleti szél a zivatarokat leszámítva legfeljebb élénk lesz.

A Bács-Kiskun megyei Hartán villám csapott egy nádfedeles juhakolba. Az épület tetőszerkezetének egy része kigyulladt, de az állatokat még időben kiterelték

Zala megye kivételével az egész országra másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, ami azt jelenti, hogy közepes esély van nagy széllel és jéggel érkező viharra, illetve 50 mm-t meghaladó hirtelen lezúduló esőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik