Belföld

Befőtt, lekvár, pálinka – közterületről

Nem is gondolnánk mennyi gyümölcsfa nő Vásárhelyen, ami tulajdonképpen senkié. Vagy mindenkié.

 

Az időjárás egyelőre igencsak kedvez a gyümölcstermésnek is, így sok helyen roskadoznak a fák. Számos olyan pontja van a városnak, ahol gyümölcsfák nem kertes házak előtt, hanem parkolókban, közterületeken, társasházak, panelek között érlelik termésüket.

Érdekes módon az itt termő gyümölcs sorsa változó. Vannak akik veszik a fáradságot, és összeszedik a fák alól, esetleg a fáról is. Ám láttunk sok olyan fát is, ahol a például a meggy ráaszalódott az ágakra.

 

Az Epreskertben minden évben tucatnyian szedik, sőt ágakkal verik a gyümölcsöt, ez azonban tilos. Az önkormányzatnál érdeklődésünkre elmondták, tulajdonképpen minden közterületen – nem a kertes házak elé ültetett – való gyümölcsszedésre engedélyt kellene kérni, de ezt nem teszik. Büntetés, figyelmeztetés még nem volt ilyen esetekben, de a közterület az Epreskertre például ügyel és szól, ha póznákkal verik a fákat.

Az álláspont az, megtűrik a parkokban, tereken, parkolók környékén gyümölcsöt szedőket. Azt is megtudtuk Vásárhelyen ilyen helyekre, például panelek közé gyümölcsfát nem is szabadna ültetni, ám mégis sok helyen látunk, meggy, barack, vagy szilvafát. A jobbik eset, ha ezeket gondos kezek leszüretelik és nem a darazsak ezrei csemegéznek rajtuk a földön hetekig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik