Belföld

Lépfene: végre megszólalt a miniszter

Fazekas Sándor szerint a "nagyon sajnálatos" tiszafüredi eset emberi gondatlanságból ered, és a törvény teljes szigorával kell eljárni az ügyben.

Kellő határozottsággal és szakértelemmel jártak el a hatóságok a tiszafüredi lépfenefertőzéssel kapcsolatban – jelentette ki Fazekas vidékfejlesztési miniszter. Egy kunhegyesi rendezvényen kérdésre válaszolva elmondta, hogy az érintett szarvasmarha-állomány Magyarországról származik, állatorvosi vizsgálata folyamatban van – írja az MTI.

Beszámolt arról is, hogy a magyar hatóságok kötelezettségüknek megfelelően az ügyet hivatalból jelentették az Európai Unió állatbetegség- és élelmiszerbiztonsági nyilvántartó rendszerének, ahová több száz ilyen jelzés fut be a tagországokból.

Fazekas Sándor szerint a “nagyon sajnálatos” tiszafüredi eset emberi gondatlanságból ered. A jelenleg is zajló rendőrségi, illetve hatósági vizsgálatok azonban megnyugtatóan tisztázni fogják, hogy pontosan mi történt, és ki a felelős – tette hozzá.

Ahogy arról beszámoltunk, a lépfenefertőzés miatt már nyolcan vannak kórházban.

Nem politikai ügy

Az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: Tiszafüreden illegális állatvágás történt, ez nem politikai ügy, hanem büntetőügy és a törvény teljes szigorával kell eljárni az ügyben.

Hangsúlyozta: a helyi kormányhivatal, illetve a rendőrség feladata az ügy kivizsgálása. Ebben a minisztériumnak közvetlenül nincs hatásköre, a hatáskörök a területi közigazgatási szervezeteknél vannak – jegyezte meg.

A miniszter kijelentette: az üggyel kapcsolatban valamennyi szükséges tájékoztatás azonnal megtörtént. Ahhoz azonban, hogy tájékoztatni lehessen, az ügyben intézkedő hatóságoknak a szükséges ismeretek birtokában kell lenniük – tette hozzá.

“Kiadtuk a közleményt és eljártunk az ügyben, valamint mindent megtettünk azért, hogy ne legyen további fertőzés, ne szállítsanak ki olyan ételt, ami emberi fogyasztásra alkalmatlan” – mondta.

A gátlástalanság netovábbja

A jobbikos Lukács György szombaton közleményben hangsúlyozta, hogy szerinte Fazekas Sándornak számot kellene adnia arról, hogy milyen politikai kapcsolatban áll a lépfenefertőzést okozó szarvasmarha-zugvágásban érintett cég tulajdonosaival.  

Az MTI megkeresésére Fazekas Sándor azt mondta: “a Jobbik közleményével kapcsolatban jogos a kérdés, hogy hol van a politizálás legalja, amikor a gyermekek veszélyeztetéséből kíván a Jobbik politikai tőkét kovácsolni.” Amikor egy illegális vágásból kívánnak politikai tőkét csinálni, ez a gátlástalanság elképesztő szintje – fogalmazott a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik