Belföld

Zsidó összeesküvéstől “fél” sok magyar

A Jobbik szavazóira a legjellemzőbb a zsidóellenesség és az antiszemita összeesküvés-elméletekben való hit, de utóbbi a Fidesz és a baloldali pártok szavazótáborában is magas.

A Political Capital felmérésében hat, zsidókkal kapcsolatos kijelentést kellett értékelni. A jobbikosok 43 százaléka teljes mértékben vagy erősen hisz a zsidók világuralmi törekvéseiben, míg Fidesz és az MSZP-DK-Együtt-PM szavazói körében ez az arány egyaránt 31 százalék. A jobbikosok körében mindössze 7 százalék azok aránya, akik egyáltalán nem értenek egyet a zsidók titkos szervezkedésére vonatkozó kérdésekkel, a Fidesz szavazói esetében ugyanez 13-15, a baloldali pártok támogatói körében pedig 20-22 százalék.

Az adatokból az is látszik, hogy bár a Jobbik táborában az antiszemitizmus továbbra is fontos kohéziós erőt jelent, a Jobbik táborában egyáltalán nem mindenki antiszemita. A felmérés másik megállapítása, hogy a magyar társadalomban a zsidóellenes összeesküvés-elméletek mögött nincs többség, a téma inkább megosztja a közvéleményt. A válaszadók 28 százaléka hitt inkább ezekben az elméletekben, míg 39 százalék inkább nem.

Mindemellett a megkérdezettek csaknem egyharmada, 32 százalék kitért az állítások megválaszolása elől, és ez jelen esetben utalhat rejtőzködő zsidóellenességre is. Az összeesküvéses antiszemitizmus némileg elterjedtebb a magyar társadalomban, mint a „zsigeri” elutasítás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik