Belföld

Nyelvtanfolyammal ment diplomákat a kormány

Július 14-én indul a Nemzetgazdasági Minisztérium diplomamentő programja, amire azok jelentkeznek, akik már letették az államvizsgát, megszűnt a hallgatói jogviszonyuk, de nyelvvizsga hiányában nem vehették át a diplomát. Ők ötvenezren vannak, közülük most tízezren juthatnak hozzá oklevelükhöz – írja a Magyar Nemzet pénteki számában.

Az érintettek fele vett részt az előzetes regisztráción, de az érdeklődés még tovább nőhet a következő hetekben. A foglalkoztatási adatok azt mutatják, hogy a papír nélkül rosszabbak az elhelyezkedési esélyek és nem kamatoztatható a felsőoktatásban eltöltött idő – idézi az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.-t a lap.

A diplomamentő programban résztvevőket fejenként legfeljebb háromszázezer forinttal támogatja a kormány, ingyenes angol, német és francia nyelvtanfolyamokkal. A jelentkezőknek vállalniuk kell azt, hogy középfokú, államilag elismert nyelvvizsgát tesznek 2015. december 31-ig, és 2016. február 28-ig bemutatják átvett diplomájukat. A program csak a képzést finanszírozza, a vizsgadíjakat – a regisztrált álláskeresők kivételével – mindenki maga fizeti. A vizsga 25-32 ezer forintba kerül alkalmanként.

A nyelvvizsga megszerzésével többször is lehet próbálkozni, de ha valaki a határidőig nem szerzi meg, a támogatás ötven százalékát, akár 150 ezer forintot is ki kell fizetnie. Ha pedig önhibájából már a tanfolyamot is elhanyagolja valaki, azzal a teljes képzési költséget kifizettetik. Legfeljebb az órák feléről lehet hiányozni.

Arra vonatkozóan nincs megkötés, hogy milyen nyelvtudással lehet részt venni a programban, de erősen ajánlják, hogy legalább alapfokú tudása legyen a jelentkezőknek, mert enélkül nem reális, hogy levizsgázhassanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik