Belföld

Magyarországon fertőz az anthrax

Lépfene-fertőzéstől betegedtek meg emberek és szarvasmarhák Tiszafüreden. Illegális marhavágásból és a közétkeztetésből terjedhetett el a betegség.

A fertőzést a hivatalos szervek is megerősítették, a katasztrófavédelem szerint húsételeken keresztül juthatott a közétkeztetésbe az anthrax. Az önkormányzat soron kívüli testületi ülést tartott csütörtökön, ahol arról döntöttek, hogy szerződést bontanak a fertőzött húst eladó vállalkozóval.

Az MTI úgy tudja, hogy egy tiszafüredi szarvasmarha-telepen illegális vágás volt, az állatokról feltételezni lehetett, hogy betegek, mégsem értesítették az állategészségügyi hatóságot. A helyszínen még fellelhető fagyasztott húsból kimutatták a fertőzést.

Az ÁNTSZ azonnal intézkedett a további megbetegedések elkerüléséért – tudósít az MTI. Azok, akik nem betegedtek meg, de érintkezhettek a fertőzött szarvasmarhákkal vagy húsukkal, megelőző antibiotikumos kezelést kapnak. A fertőzésveszélynek kitett állatok oltását is elkezdték az állatorvosok.

Az atv.hu információi szerint öten vannak kórházban a bőr-anthraxnak is hívott megbetegedéssel, ami az egyik leggyakoribb formája a lépfenének. A bőrön rovarcsípéshez hasonló viszkető piros csomók jelennek meg, amik egy-két nap múlva kihólyagosodnak, majd a hólyagok feketésen elszíneződő sebekké olvadnak össze. A kezeletlen bőr-anthrax miatt véráramfertőzés alakulhat ki, ami az esetek húsz százalékában halálhoz vezet. Antibiotikum-kezeléssel viszont jól gyógyítható. Magyarországon az 1990-es évektől már csak évente egy-két elszigetelt esetben történik megbetegedés. Az anthrax emberről emberre nem terjed, a beteg állatokkal vagy állati termékekkel való érintkezéstől lehet elkapni – tájékoztat honlapján az Országos Epidemológiai Központ.

Pokolvar, háborús fegyver

Ez a kedves, „Gram-pozitív, pálcika alakú, aerob körülmények között (oxigén jelenlétében) spóraképző bacillus” állatról emberre terjedő mikroorganizmus, és igen szívós fajta: kibír meleget-hideget-szárazságot, és aktivizálja magát, ha megint kedvezőek lesznek a feltételek. A bőr-lépfene tünetei egyre erősebbek, a kisebb csípésszerű sebek egyre összefüggőbb, fájdalmatlan lépfene-kárbunkulussá olvadnak össze, ez a pokolvar. Létezik még a sokkal ritkább tüdő-anthrax is. A kórokozó emberről emberre nem terjed. A lépfenét háborús biológiai fegyverként is használta a kreatív emberiség, Japán a második világháború alatt 3000 hadifoglyot ölt meg lépfenebacillussal folytatott kísérletekben. De volt lépfenéje a Szovjetuniónak is (egy baleset miatt hivatalosan 79, nem hivatalosan 260 ember meg is halt egy előállító titkos üzem környezetében), Nagy-Britanniának is (egy birkák lakta szigetet fertőztek meg, aztán 40 évig nem tudták fertőtleníteni). 1972-től tiltja az nemzetközi egyezmény a biológiai fegyvereket, azóta elvileg tilos előállítani és raktározni ilyeneket – ettől még az USA 1995-ben 17 országról feltételezte jó okkal, hogy biológiai fegyvert gyárt-birtokol. Napjainkban terrortámadások, borítékos levéltámadások szereplőjeként szoktunk a lépfenéről olvasni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik