Belföld

Az orvos-beteg viszonyt mérgezi a hálapénz

Amíg az orvosok asszisztálnak a lehetetlen munkakörülményekhez, nem várhatják el, hogy a politika ráébredjen arra, hogy ez nagyon nincs rendben, joggal hihetik azt, hogy így, ennyiből is működik a rendszer – véli Dénes Tamás. A Rezidensszövetség elnöke a Világgazdaságnak adott interjút.

A szövetség egy éve nyíltan harcol a hálapénz ellen, aminek megszüntetését most az egészségügyi államtitkár is a legfontosabb feladatnak nevezte. Dénes szerint ez egy torz rendszer, ami az orvosok külföldre távozásához is jelentősen hozzájárul, az orvos-beteg kapcsolatot megmérgezi, mindkét felet megalázza. Úgy érzik, hogy az orvostársadalomban is megvan már az a kritikus tömeg, akiknek elege van ebből, mert ezt a pénzt legálisan is megkereshetnék. Tisztességesen megfizetett, motivált orvosokkal sokat spórolhatna az egészségügy – mondta Dénes, aki úgy véli, hogy az orvosok most egyáltalán nem érdekeltek abban, hogy a hatékonyságra figyeljenek.

A béremeléshez nemcsak a központi források, hanem a saját orvosválasztás legálissá tétele is jelentősen hozzájárulhatna – véli az elnök. Ez azt jelentené, hogy ha valakinek nem felel meg az az orvos, illetve kórház, ahová tartozik, akkor jogszerűen, meghatározott összeget fizessen azért, hogy az kezelje, akiben megbízik. Nyilvánossá kell tenni azokat a mutatókat is, amelyek megmutatják, hogy melyik intézményben melyik orvos milyen eredményességgel dolgozik.

A rossz munkakörülmények még riasztóbbak a pályakezdő orvosok számára, mint az alacsony bérezés, és amíg az orvosok ehhez asszisztálnak, a politika jogosan hiheti azt, hogy így is működik a rendszer, pedig nem – mondta Dénes Tamás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik