Belföld

Személycserék jöhetnek az állami cégeknél

Meglépjük a szükséges személyi változtatásokat, ha úgy látjuk, hogy a hatékonyság vezetői kompetencia miatt szenved csorbát – mondta a nemzeti fejlesztési miniszter a Napi Gazdaságnak.

Még a héten eredményhatékonysági elemzést készítenek a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál (NFM), valamint az egyes állami cégeknél – nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Seszták Miklós, aki hangsúlyozta, hogy az állami cégek lefejezése nem cél, és ha lesznek személycserék, azokat a következő hetekben bejelentik, mert senkit nem szeretnének sokáig bizonytalanságban tartani.

A miniszter beszélt arról is, hogy további akvizíciókat kívánnak végrehajtani. A kormányzati célkitűzésekkel összhangban olyan stratégiai szektorokban növelnék az állami tulajdont, mint a villamos energia és a gáz piaca. Az MVM-csoport esetében az a cél, hogy teljes mértékben állami kézbe kerüljön, de terveznek akvizíciót más területen is, például előrehaladott állapotban van a Bombardier MÁV Kft. külföldi tulajdonosi részesedésének kivásárlása. A stratégiailag fontos cégek megvásárlásához szükséges forrás rendelkezésre áll.

Nagyon sok pénz kell

Seszták Miklós szerint az áram és a távhő lakossági árának soron következő csökkentésére a szolgáltatók nyeresége nyújt majd fedezetet.

Az infrastruktúra terén a tárca stratégiai célja, hogy az autópályák érjék el az országhatárt, a gyorsforgalmi utak a megyeszékhelyeket, megyei jogú városokat. Ehhez nagyon sok pénz kell, ezért meg kell találni azokat az elemeket, amelyek a rendelkezésre álló forrásokból a legkorábban befejezhetők – mondta a miniszter.

Seszták Miklós a lapnak elmondta: a politikai támadások nem befolyásolják szakmai tevékenységét. “Üzenem az ellenfeleimnek, hogy írhatnak bármit, ez a jövőben sem jelent majd problémát, nem tántorít el attól, hogy elvégezzem a rám bízott feladatokat” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik