Belföld

A szakmunkás-minimálbért sem éri el a tűzoltók fizetése

Őszre ígérik a rendvédelmi életpályamodell elkészítését, amelynek egyik eleme a bérrendezés lesz.

Ősszel benyújtja a rendvédelmi életpályamodell egyes elemeire vonatkozó javaslatát a belügyminiszternek a Magyar Rendvédelmi Kar – tájékoztatta az MRK elnöke az MTI-t. Ebben a költségvetés teherbíró képességére figyelemmel javaslatot tesznek a végrehajtói állomány illetményének rendezésére, a teljes életpályát felölelő modell kialakítására, amelynek része lehet egy életpálya-biztosítás bevezetése is – mondta Dobson Tibor.

Az életpályamodell a tervek szerint a katasztrófavédelem, a rendőrség, a büntetés-végrehajtás, a titkosszolgálatok és az országgyűlési őrség tagjaira vonatkozik majd – tette hozzá a tűzoltó dandártábornok.

Emlékeztetett arra, hogy május közepén ismertette Orbán Viktorral a rendvédelmi életpályamodell egyes elemeire vonatkozó elképzeléseiket, amelyeket támogatásáról biztosított a miniszterelnök. Ezután Pintér Sándor belügyminiszter jóváhagyásával megkezdődtek az előzetes szakértői tárgyalások – írja az MTI.

Tarthatatlan állapot

Dobson Tibor elmondta: tarthatatlan az az állapot, hogy a kezdő végrehajtói állomány, például a vonuló tűzoltók illetménye jelenleg a kiegészítő pótlék nélkül nem éri el szakmunkás-minimálbér összegét. Vagyis a bérek rendezése szükséges. Ugyanakkor a modell a tanulmányoktól kezdve, például a lakáshoz jutáson át, a nyugdíjig tartalmazná egy biztonságos életpálya kritériumait. Mindez pedig, szándékaik szerint kiegészül majd egy, a teljes állományra vonatkozó életpálya-biztosítással.

Utóbbi megvalósításához külső, piaci forrás bevonását is lehetségesnek tartják, a biztosítók és az állam számára egyaránt kölcsönösen előnyös konstrukció keretében – sorolta a MRK elnöke.

Hozzáfűzte, az előkészítő munka során javaslatot tesznek az életpályamodell megvalósításához szükséges jogszabályi változtatásokra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik