Belföld

Több pénzért bármikor felmondunk

A magyarok többsége nem gondolja úgy, hogy bármikor hivatást lehet váltani – derül ki a Randstad Workmonitor felméréséből. Az emberek nagy része bármikor állást váltana több pénzért, jobb karrierlehetőségért vagy a képzettségéhez jobban illő munkáért viszont csak a válaszadók fele.

Egyértelműen a pénz jelenti a legerősebb motivációt a magyarok számára: hazánkban a munkavállalók 75 százaléka munkahelyet váltana, ha több fizetést ígérnének neki. Ez az arány különösen annak tükrében magas, hogy a jobb karrierlehetőségért, illetve a képzettségéhez jobban illő munkáért csak a megkérdezettek fele mondana fel. Bár a nők óvatosabbak a munkahelyváltással kapcsolatban, a férfiak közül csak 4 százalék mondana határozottan nemet egy jobb fizetéssel járó állásra.

A többség szerint hazánkban az első munkahely meghatározza az ember egész életét, azaz úgy vélik, hogy ha valaki bolti eladóként kezd, akkor később is a kereskedelemben fog dolgozni – fejtette ki a kutatást készítő cég vezetője.

Az is kiderült, hogy jelenleg minden harmadik munkavállalónak olyan állása van, ami nem illik a végzettségéhez, de többnyire ők úgy gondolják, hogy később is hasonló munkát fognak végezni. Ez azért baj, mert elveszik az oktatásba fektetett energia és idegen szakmában először csak alacsonyabb presztízsű, rosszabbul fizetett álláshoz lehet jutni. A felmérésben részt vevők 56 százaléka egyébként azt nyilatkozta, hogy ha újrakezdhetné életét, mást tanulna.

customer survey

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik