Belföld

Puszira osztották az állami földeket

Szubjektív értékelés alapján döntöttek a földpályázatokról, olyanok nyertek, akik a számonkérhető vállalások alapján nem juthattak volna földekhez – írja a VS. Így golyózták ki a kishantosi mintagazdaságot és így juthatott földekhez a felcsúti polgármester és családja is.

Elkezdődött a Kishantosi Mintagazdaság pere a Nemzeti Földalapkezelővel szemben, azonban már nem a birtokvédelem miatt zajlik a jogi háború, hanem azért, mert a kishantosiak az egész pályázati eljárást vitatják – tudósít a VS. A mintagazdaság által bérelt 452 hektár földet az állam 2012-ben megpályáztatta, a biogazdaság egyetlen hektárt sem nyert

Kapott viszont a szomszédos Mezőfalva polgármestere és egy salgótarjáni közműépítő cég is. Az utóbbi, a Mező-Vidék Bt. az objektív és számon kérhető vállalásokra a legalacsonyabb pontszámot kapta, gazdálkodási tervére azonban annyit kapott, hogy azzal a többiek fölé tudott kerekedni. Csakhogy a gazdálkodási tervet szubjektíven értékelik, ráadásul a földalapkezelő honlapján ezeket meg sem lehet találni.

Ugyanilyen körülmények között jutott földhöz a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Búzakalász 66 Kft., valamint Mészáros felesége és testvére is. Ők ráadásul a gazdálkodási tervre mindenütt a maximális 150 pontot kapták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik