Belföld

Zsidóságáról vallott a miskolci jobbikos

A zsidó származását bevalló Jakab Péter Szegedi Csanád botránya után „coming outolt" a pártelnöknek – mondta el a hvg.hu-nak, akiknek arról is beszélt, hogy nincs zsidó öntudata, mert római katolikusként nevelték.

„Lehet, hogy egy antiszemita pártban rákérdeznek az ember származására, de a Jobbikban nem, mert ez a párt nem antiszemita” – mondta Jakab Péter, a radikális jobboldali párt miskolci polgármesterjelöltje a hvg.hu-nak.

Mint kérdésre válaszolva elmondta, zsidó származása egyáltalán nem része az identitásának. Római katolikus magyar embernek vallja magát. Ebben a szellemiségben nevelték.

Szegedi Csanád korábbi asszisztenseként számára óriási csalódás volt, ahogy az EP-képviselő kezelte a zsidó származásának napvilágra kerülését. A leginkább az nem tetszett Jakabnak, ahogy Szegedi megtagadta mindazt, amit előtte képviselt.

A miskolci jelölt gyerekkora óta tudja, hogy nagymamája zsidó származású és kikeresztelkedett, ahogy azt is, hogy a dédapja Auschwitzban halt meg. Vona Gábor pártelnöknek mégis csak 2012-ben, Szegedi Csanád bejelentése után beszélt erről, mert ezt korábban nem tartotta fontosnak megtenni a pártban.

A cigány gyerekeket képző Kaji Jag iskola korábbi tanára Miskolcon a romák integrációját tartja fontosnak, és nem a cigányok kitelepítését. Mindemellett a törvények betartatását a cigánytelepen is. „Ha valaki jogkövető magatartást követ, azt minden eszközzel segíteni kell származásától függetlenül, aki viszont rendbontó, azt üldözni fogjuk – szintén származásától függetlenül” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik