Belföld

Műtők, osztályok költöznek a vásárhelyi kórházban

Vásárhely24
Vásárhely24

2014. 07. 02. 12:32

Augusztusban újabb nagy fejlesztés kezdődik az Erzsébet kórházban, de Makón is. A munka némi kellemetlenséggel is jár majd.

A folyamatban lévő közel 2,7 milliárdos, Tiop-os pályázat újabb nagy fejezetéhez érkezik a következő hónapban, a közbeszerzés a finisbe érkezett, mondta el szerdán dr. Kallai Árpád főigazgató.

A széttagoltságot, az elaprózódást igyekszik majd megszüntetni  és egyfajta szakmai tömbösítéssel is megoldani a majd elkészülő beruházás. A szakmai integráció és ésszerűsítés mellett anyagi megtakarítás is várható az átépítéstől.

A főigazgató elöljáróban kiemelte, biztosan nagyon sok kellemetlenséggel jár majd a monstre projekt, szakmai és betegoldalról egyaránt, de türelmet kérnek ez úton is mindenkitől. Ugyanakkor azt a városban terjedő pletykát is megcáfolt miszerint megszűnne a szülészet a városban. Kijelentette minden osztály és ellátás marad ahogy eddig volt.

A felújítás Vásárhelyen érinti a radiológiát, az intenzív osztályt, a sebészetet és a szülészetet, szülészeti műtőt melyek a központi blokkban vannak. A tömb épületgépészeti munkái miatt ezek átmenetileg költözni fognak.

A szülészet hotelrészlege marad a régi szárnyban, de a szülészet és a császárműtő átkerül az “A” épületbe a nyugati szárny második emeltére. A főigazgató kiemelte, a költözésekkel a technikai és szakmai háttér mit sem fog változni ez idő alatt.

A sebészet műtője átmenetileg a régi műtőblokkba kerül. Ez kisebb kapacitást jelent ugyan de a délutáni műszakokba történő átszervezéssel a várólista nem nő és a műtétek száma se csökken jelentősen. Így például egy daganatos betegség műtétjét is elvégzik Vásárhelyen. Makóra kerül viszont átmenetileg az egynapos sebészet, különösen ami a szemműtéteket érinti, mivel annak kapacitása ezt bőven elbírja.

Az intenzív osztály egy most nem működő osztályra az A épület első emeletére a volt sebészetre költözik teljes egészében. Ide tartozik a műtét előtti ambulancia, mely már eddig is az “A” épületben volt.

A patológia az “A” épület mellett épülő új szárnyba kerül, ezért ez az osztály már elköltözött Makóra. A feladatot azonban úgy látják el, hogy a hozzátartozók ebből nem vesznek észre semmit, az elhunytakkal kapcsolatban nem kell Makóra utazni.

A legnagyobb kihívást a radiológia átszervezés jelenti, hangsúlyozta Kallai, talán kisebb kapacitással de minden területen működni fog ígérte. Tehát az ultrahang, a CT, a röntgen és a mammográfia is elérhető lesz. Ebben a témában még később újabb tájékoztatást ígért.

A beruházás Makót is érinti. Ott többek között az intenzív költözik átmenetileg, valamint majd véglegesen megszűnik a külső telepen található tüdőgondozó, és az is a központba kerül.

A munkálatok és a visszaköltözés 2015 őszére fejeződhetnek be.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.