Belföld

Még sincs sikkasztás a Norvég Alapról szóló jelentésben?

Az atlatszo.hu nyilvánosságra hozta a Norvég Alap magyar pénzosztásról szóló független könyvvizsgálati jelentését, és szerintük az nem általánosságban marasztalja el a hazai gyakorlatot, de a kormány által hangoztatott sikkasztás gyanúja sem olvasható ki belőle.

Az atlatszo.hu is megkapta az Ernst & Young auditorcég norvég jelentésének végleges tervezét, amelyről először a Heti Válasz írt úgy, hogy azok Lázár János gyanúját igazolják, amely szerint pártok holdudvarát finanszírozták az alap segítségével. A Miniszterelnöki Hivatal pedig a múlt héten ugyanezen jelentés megállapításaira hivatkozva sikkasztás gyanúját emlegette a Norvég Civil Alapot kezelő szervezetekkel kapcsolatban.

A jelentést a tanácsadócégtől a támogatási konstrukcióért felelős brüsszeli Finanszírozási Iroda rendelte meg, az Ernst & Young szakértői egyes kiválasztott, 2008-2009-ben indult alprojektek részvizsgálata alapján értékelték a projekt magyarországi végrehajtását ténylegesen végző szervezetek (az Ökotárs Alapítvány, az Autonómia Alapítvány, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány és a Kárpátok Alapítvány) munkáját, elsősorban abból a szempontból, hogy az mennyiben áll összhangban a támogatási célokkal.

Az atlatsz.hu szerint a jelentés összességében megfelelőre értékeli a projekt végrehajtását, rendszerszintű hiányosságokat a következtetésben nem állapít meg, de több problémát, illetve kockázatot tár fel a pályázatokkal kapcsolatban.
Az észrevételek a négy vizsgált szervezet tekintetében szervezetenként eltérnek, de a legtöbb esetben a pályázatok értékelési eljárása szabályozottságával, a lehetséges érdekösszeütközések kizárásával, illetve az eljárások dokumentálásával volt baja az értékelést végző szakértőknek.

Mindezeket a megállapításokat azonban az atlatszo.hu szerint túlzás azonosnak mondani a kormányzati aggályokkal. Emellett a blog szerzői olyan tényt sem találtak a szövegben, ami sikkasztás gyanúját vethetné fel.

Olvasói sztorik