Belföld

Levelet írt a rabbi a zsidó jobbikosnak

Nagymamája zsidó volt, de kikeresztelkedett – jelezte Jakab Péter, a Jobbik miskolci polgármesterjelöltje bemutatkozásakor. Köves Slomó rabbi szerint Jakabot is összeírná pártja.

„Annak a pártnak a képviseletében nyilatkozik, melynek alapszervezetei büszkén hirdetik a Cion bölcsei, a Mein Kampf és Szálasi ideológiáját és műveit, miközben az ön származását használják védőpajzsként” – írta nyílt levelében a rabbi. „Vérvádakra hivatkoznak, és közben az ön ártatlanul elgázosított felmenőit használják fügefalevélként” – tette hozzá.

Köves szerint azzal, hogy a Jobbik szerint a holokauszt nem a magyarok tragédiája, félreérthetetlenül kerül kimondásra az, hogy Jakab családjának sorsa a párt szerint nem magyar sors. „A Jobbik honosította meg azt a hangot, amely a honpolgárok származásáról állításokat tesz. A Jobbik az a párt, amely legitimálta a származásra hivatkozva a kollektív bűnösség elvét” – fejtette ki a rabbi.

„A felmenők, a származás – legyen zsidó, cigány, vagy más –  nem tesz önmagában bűnössé vagy érdemessé. Ahogy nem tesz például mélyigénytelenné sem” – írta. Köves Slomó arra kéri a polgármesterjelöltet, hogy fontolja meg, „honnan jön és hová megy”, és jó úton jár-e.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik