Belföld

Lassan beszivárog az internet a bíróságokra is

Az Országos Bírósági Hivatal 6000 számítógépet vásárol, amelyeken akár távmeghallgatásokat is lehet folytatni, így nemcsak az országon belüli utaztatást lehet megúszni, de a külföldi tanúmeghallgatások is egyszerűbbek lehetnek - írja a Magyar Nemzet.

Az idén befejeződik annak a hatezer számítógépnek a szétosztása és rendszerbe állítása, amelyet a közelmúltban vásárolt az Országos Bírósági Hivatal (OBH), és a rendszer áprilisi tesztelése nyomán hamarosan folytatódik a tanúk és vádlottak távmeghallgatása – tudta meg az OBH elnökhelyettesétől a Magyar Nemzet.

Hangfelismerő rendszert is beállítanának

Fekete Gábor szerint az OBH két éve erőteljes elektronikai fejlesztésekbe kezdett, ehhez több alkalommal uniós támogatást kapott. Beszereztek digitális diktafonokat is, sőt mindinkább napirendre kerül az úgynevezett hangfelismerő rendszerek beállítása, ami lehetővé teszi, hogy a rögzített szöveget ne kelljen legépelnie a jegyzőkönyvvezetőnek.

Újdonság az is, hogy a büntetőeljárási törvény lehetővé tette a vádiratok elektronikus továbbítását. Az ügyészség az év első felében több mint húszezer alkalommal fordult ilyen formában a bíróságokhoz.

Már használták a távmeghallgatást

Idén vezették be az igazságszolgáltatásban a távmeghallgatást is. Ennek lényege, hogy a tárgyalóteremben az ügyész és a bíróság tagjai vannak jelen, egy másik helyszínen – bíróságon vagy büntetés-végrehajtási intézetben – pedig a tanú vagy a gyanúsított és védője foglal helyet. Beszélgetésük technikai eszközök, kivetítők segítségével zajlik. Ennek rendszerét áprilisban nyilvánosan is bemutatták az érdeklődőknek, egy külföldi tanú pedig már vallomást is tett így az egyik nagy büntetőügyben.

Fekete Gábor hangsúlyozta: ez nagyon előnyös, hiszen a fogva tartott személyek előállítása, szállítása nagyon költséges. A távmeghallgatás jól alkalmazható az országhatárokon átnyúló ügyekben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik