Belföld

Favágással demonstráltak a Városligetért

Elfogadták a Városliget múzeumnegyeddé történő átalakításának tervét. A PM szerint még nem késő visszavonni a koncepciót, civilek is tiltakoztak.

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta a városligeti építési szabályzatot. Ennek egyik alapját képezte a Liget Budapest projekt, amely a képzőművészet, az építészet, a néprajz, a zene és a fotográfia múzeumainak elhelyezését tervezi a Városligetben, már ma is ott működő múzeumok és egyéb közintézmények mellé, a közpark teljes rehabilitációjával együtt.

Magyarul a Városliget zöldterületének teljes megújítása és benne öt új múzeumi épület elhelyezése, más kapcsolódó programelemekkel együtt. A tervezési koncepció legfőbb célja az volt, hogy a meglévő zöldfelületet, a növényállományt, a kiemelkedő kertépítészeti elemeket és a parki funkciót lehető legkevésbé érintsék az elhelyezendő épületek. Ennek megfelelően a szabályozási tervben az új beépítés számára az építési helyek a ma is burkolt felületeken, illetve a parkban idegen funkciók elbontásával felszabaduló területeken javasolt – tudósít az MTI.

Ellenzéki képviselők arra szólították fel Tarlós István, hogy mondjon véleményt a múzeumi negyed megvalósításáról, ám a főpolgármester elutasította ezt. Arra hivatkozott, hogy neki elfogadott törvényeket nem kell véleményeznie.

Van, aki másképp látja

Somfai Ágnes, a Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusa emlékeztetett, hogy az Országgyűlés már törvényt alkotott a múzeumi negyed megvalósításáról. Szomorú látni, hogy a főváros statisztaszerepet kapott az ügyben és Tarlós István főpolgármester szó nélkül hajtja végre a kormányzat elképzeléseit.

Somfai szerint semmilyen hatásvizsgálat nem előzte meg a projekt jóváhagyását, illetve neves kutatóműhelyek kérdőjelezik meg a koncepciót, amely teljes mértékben a nyilvánosság kizárásával készült el. Még érdekesebbé teszi a helyzetet, hogy a kormányzat nemrégen húzta ki a tervezett fővárosi fejlesztéseket az európai uniós projektek sorából. Úgy véli, a beruházás fő mozgatórugója a Fidesz azon ambíciója, hogy valami nagyot alkosson, és szomorú, hogy Tarlós István nem tiltakozik az ellen, hogy a Városligetet elvették a fővárostól.


Városligeti platánokat kaptak emlékbe a képviselők (MTI)

Fát kaptak a képviselők

Várnai László, a CivilZugló Egyesület vezetője, a városrész önkormányzati képviselője rögtönzött sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az egyesület 11 ezer, a múzeumi negyed megvalósítását ellenző aláírást gyűjtött össze – tudósít az MTI. A szervezet aktivistái 33, egy városligeti nyárfa feldarabolásából származó rönkdarabot osztottak ki a fővárosi önkormányzati képviselőknek, azzal a szándékkal, hogy emlékeztessék őket a Városliget természeti értékeire.

Tiltakozik a Levegő Munkacsoport is, amely szerint megengedhetetlen Európa egyik legrégebbi közparkjának beépítése. Budapest az európai nagyvárosok között az egyik legrosszabb helyen áll az egy lakosra jutó zöldfelületek arányában. Például épp a Városligettel határos VI. kerületben kevesebb mint egy négyzetméter zöldterület jut egy lakosra a nemzetközileg ajánlott 21 négyzetméter helyett. Ezt az arányt nem szabad tovább rontani, különösen nem százéves fák kivágásával – mondta Lukács András, a civilszervezet elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik