Belföld

Reklámadó: nemzetközi bírósághoz fordul az RTL

Abszurdum egy demokráciában, ami Magyarországon történik, ezért ha kell, évekig is küzd az igazáért az RTL – jelentette ki a vállalatcsoport regionális igazgatója.

A magyar származású Andreas Rudassal Zentai Péter, a Klubrádió munkatársa készített interjút. Rudas megerősítette, hogy az RTL nem fog kivonulni Magyarországról. „Ez az ügy messze túlmutat mindenféle vállalati kihíváson. Nem pénzkérdés, ami kockán forog” – mondta a csatorna és a kormány között kialakult „háborúról”. Az eltúlzott reklámadó kiszabásával tönkreteszik a magyar sajtó jelentékeny részét – tette hozzá.

„Az egyértelműen igazolható nézettségi mutatókkal, hogy a magyarok érdeklődése a belpolitika mindennapos ügyei iránt mostanában növekedett meg. Ez Németországban korábban indult be. Az RTL Klub híradóiban az utóbbi hetekben tárgyalt témák csak mostanában kerültek igazán az emberek érdeklődésének homlokterébe. Korábban mindig azt tapasztaltuk – erről is voltak méréseink –, hogy a legcsekélyebb érdeklődést a híradókban a politika váltja ki. Most viszont igazi, drámai fordulat van kialakulóban e téren! Híradóink legnézettebb részeivé váltak a politika vihart kavaró dolgai” – mondta az igazgató arra a felvetésre, hogy az RTL Klub csak most lett politikusabb, amikor a reklámadó bevezetése közvetlen közelségbe került.

Forrás: RTL Klub

Andreas Rudas nem állítja, hogy politikai háttere van a reklámadónak, csak azt tudja, hogy „politikusok voltak, akik döntöttek. Továbbá azt, hogy a törvényt a világon egyedülálló módon a beterjesztést követően néhány nap alatt fogadták el! Hogy lehetséges ez? Hogyan tudnak ilyen súlyú döntést így meghozni? Ez nagyon rossz hírét kelti Magyarországnak”.

A magyar reklámadóval foglalkoznak Berlinben és más európai kormánykörökben egyaránt. Az Európai Unió sem teheti meg, hogy ne figyeljen oda erre az ügyre. Arról viszont Rudas biztosított, hogy az RTL-csoport nem fog Magyarország ellen lobbizni. Kizárólag jogi eszközökkel fognak élni, azaz bíróság elé viszik az ügyet. A híradók hozzáállása a világ dolgaihoz viszont nem fog változni. Akár visszavonják, akár marad a reklámadó – jelentette ki.

Nem ússza meg az RTL

Közben alighogy elfogadták, máris a reklámadó módosítását kezdeményezi L. Simon László, hogy korlátozza az adóalap csökkentésének lehetőségét. Előfordulhat az is, hogy maga a reklámozó fizet.

A parlamentnek hétfőn benyújtott törvényjavaslat szerint erre csak akkor van mód, ha az adóalany 2013-as üzleti évének adózás előtti eredménye nulla vagy negatív. Az indoklás szerint a módosítás figyelemmel van arra, nem kizárt, hogy egyes adózóknak “kreatív” ügyletekkel negatív lett a társasági adóalapjuk.

Az RTL közleményben reagált a törvénymódosításra. „Semmi váratlan nem történt: nyilvánvaló volt számunkra, hogy a törvényalkotói szándék nem volt más, mint az RTL ellehetetlenítése és ezzel a sajtószabadság durva korlátozása Magyarországon”- írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik