Belföld

Sváby András hajóján tilos a WC-használat

Az egykori tévés szerint a kikötőkben nincs lehetőség ellenőrzött körülmények között üríteni a vécétartályt.

Sváby András is megszólalt a balatoni ürülék ügyében. A volt TV2-es műsorvezető gyakran hajózik a tavon, szerinte külföldön alapszolgáltatás a hajók vécéinek ürítése, itthon egyedül a kenesei magánkikötőben van ilyen lehetőség.

“Egy hajósnak két lehetősége van: vagy azt csinálja, amit én, megtiltja, hogy a WC-t használják a vitorlásán, vagy valahol beleengedi a vízbe a terméket” – magyarázta az Origónak.

Sváby azt mondta, ígéret sincs a Balatoni Hajózási Zrt.-től (Bahart) ilyen lehetőség kiépítésére, pedig egy átlagos méretű hajó téli tárolásáért és a nyári kikötésért évente milliós nagyságrendű díjat kér a cég, ráadásul a díjak az utóbbi néhány évben jelentősen megemelkedtek. Furcsa ellentmondásnak nevezte azt is, hogy az új hajókat csak úgy lehet vizsgáztatni, hogy zárt rendszerű tartályuk van, azaz nem egyből a vízbe megy a fekália és a vizelet, de aztán a tartállyal a tulajdonos nem tud mit kezdeni, kénytelen a tóba üríteni.

Az Origo szombat reggel hozott nyilvánosságra egy képet, amelyet egy olvasójuk készített. A felvétel készítője szerint Tihany és Szántód között június 9-én, pünkösdhétfőn a tó vizén száz négyzetméternél nagyobb szennyszőnyeg lebegett, amelyet egy hajóból engedhettek ki.

A minisztérium közleményében a legutolsó mérésekre hivatkozva azt írta: kiváló minőségű a Balaton vize, semmilyen egészségügyi kockázat nem merült fel, az értékek megegyeznek az ilyenkor szokásossal. A felügyelőség június első hetében vett mintát a tó vizéből több helyen is, így a Szigligeti-, a Keszthelyi-, a Szemesi-, és a Siófoki-medencében. A mérések alapján a Balaton vize kiváló, semmilyen kiugró, szennyeződésre utaló értéket nem találtak, az E. coli és az Enterococcus baktérium száma mindenhol 0. Az eredmények alapján a Balaton vízminősége megegyezik az elmúlt tíz évben ebben az időszakban szokásossal – írta a tárca.

A szennyezést ábrázoló fotó megjelenése előtt néhány nappal tömeges hasmenéses járványvolt a Balatonon, egy úszóverseny résztvevői is rosszul lettek. Akkor felmerült, hogy a calicivírus okozta megbetegedéseket a vízbe került emberi ürülék is okozhatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik