Belföld

Égszakadásra figyelmeztetnek

Az egész országban számítani kell nagy esőre, heves zivatarok, jégeső is lehet ma este, illetve holnap. A hőmérséklet holnap még csak a Dunántúlon esik vissza, kedden már sehol nem lesz több 26 foknál.

Vasárnap estétől az ország északnyugati, északi részén, néhol előfordulhat zivatar, amelyet viharos (> 70 km/h) széllökés kísérhet. Vasárnap a többfelé megerősödő délnyugati szelet elsősorban a Kisalföldön és Sopron térségében viharos lökések kísérhetik.

Hétfő hajnaltól nyugatról kelet felé kiterjedt csapadékzóna vonul át az országon. A Dunántúlon beágyazott zivatarokból lokálisan 20-30 mm csapadék is hullik. Emelett kisebb méretű jég (2 cm alatt) és viharos széllökés (60 km/óra felett) is előfordul helyenként.

Napközben a középső és később a keleti tájakon is többfelé várható zivatar. Itt valószínűleg egy északi-déli tengelyű, kelet felé helyeződő zivatarvonal mentén heves zivatarok is előfordulhatnak a délutáni, kora esti órákban.

Heves zivatart viharos (akár 90 km/órát meghaladó) széllökés, jégeső (helyenként 2cm-t elérő, vagy meghaladó), és felhőszakadás (20 mm felett) kísérhet.

Hat megyére másodfokú, az ország többi részére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Hétfőn hajnalban 13 és 19 fok között alakul majd a hőmérséklet. Napközben a Dunántúlon 17- 22, másutt 26- 32 fok várható.

Kedden északkeleten, keleten is csökken a felhőzet, és gomolyfelhős, napos idő lesz. Kezdetben főként északkeleten várható még eső, zápor, zivatar, majd napközben is arrafelé alakul ki helyenként záporeső. Az északnyugati, nyugati szél elsősorban a középső tájakon erősödik meg időnként, majd estére ott is gyengül.

A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 9 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 26 fok között alakul.

Szerdán több órára kisüt a nap, délután, estefelé északnyugaton, északon lehet több a felhő, és az éjszaka első felében ott már zápor, zivatar is lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet 9-15, a legmagasabb 25-29 fok között alakul.

Csütörtökön kezdetben még többfelé lehetnek erős széllökések, valamint eső, záporeső, zivatar. Napközben inkább már csak a keleti megyékben lehet csapadék, amely estére ott is megszűnik. A minimumhőmérséklet 13-18 fok között valószínű. Nappal 23-28 fokig melegszik a levegő.

Pénteken napos, száraz idő várható. A legalacsonyabb hőmérséklet 9-15, a legmagasabb hőmérséklet 26-30 fok között alakul.

Szombaton a Dunántúlon zápor, zivatar várható. Többfelé megerősödik, zivatarban viharossá is fokozódik a szél. A leghidegebb órákban 11-17 fok lehet. Nappal 28-33 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap a napsütés mellett több helyen várható zápor, zivatar. A szél zivatarok környezetében megerősödik, akár viharossá is fokozódhat. A minimumhőmérséklet 13-19 fok között valószínű. Nappal 28-33 fokig melegedhet a levegő.

Ha kíváncsi, milyen egy heves zivatar felülnézetből, kattintson egy űrhajós videójáért ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik