Belföld

“Bajnai közmunkásai vagyunk”

A Szolidaritás Mozgalom tagjai szerint ők a közmunkások Bajnai csapatában. Sokan elégedetlenek, szakadás várható.

„Politikai közmunkásokká váltunk” – így fogalmazott a magyarnarancs.hu-nak egy volt rendvédelmis, aki a Szolidaritás Mozgalmat erősíti Kecskeméten. Kónya Péter emberei úgy érzik, hogy a bázist ők szolgáltatták a jelöltek számára, ám mostmár itt az idő, hogy a Szolidaritás visszakapja erejéhez, támogatottságához méltó súlyát a szervezetben.

Egy, az ország más területén dolgozó aktivista szerint mára a Szolidaritás több szakadáson van túl. A legerősebben a Bajnaival, majd a szocialistákkal kötött szövetség osztotta meg a mozgalmat, most a Kónya-nyilatkozat miatt következhet be az újabb osztódás.

Kónya az Egynes Beszédben mondta azt: „Én pártot akarok a Szolidaritásból, de ezt a tagságnak is meg kell szavazni. Kónya ugyanott elmondta: több törésvonal is keletkezett közte és az Együtt között. Az egyik ilyen egy bizalomvesztés volt, azért, mert januárban leült tárgyalni Gyurcsány Ferenccel. Aztán – tette hozzá – „sokkal kevesebb pozíciót kaptunk, mint ami az erőnk alapján járt volna”.

A mozgalom pedig a következőket közölte másnap:

„A Magyar Szolidaritás Mozgalom folytatni kívánja az együttműködést az Együtt – a Korszakváltók Pártjával, Kónya Péter elnök ezzel kapcsolatos nyilatkozata pedig nem tükrözi az egyesület véleményét. Kónya Péter a napokban az ATV-ben adott nyilatkozata sem az egyesület elnökségének, sem pedig más testületének véleményét nem tükrözte, valójában szerencsétlen megfogalmazás volt, emiatt pedig szándékolatlan konfliktushoz vezetett az Együtt és a Szolidaritás között. A Szolidaritás elhamarkodottnak tartja az Együtt keddi nyilatkozatát az együttműködés felfüggesztéséről, le is szögezték gyorsan: nem kívánnak pártot létrehozni, hiszen tagjai közül sokan az Együttnek is tagjai. Szerintük az Együttben most lezajlott tisztújítás megteremti az esélyét a Szolidaritás eszmeiségének jobb megjelenítésének.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik