Belföld

Vihar ronthatja el a kánikulát

Vasárnap észak-nyugatra sodródhat be a zivatar viharos széllel és jéggel, így Sopron környékén az óránként 70 kilométeres szél is elképzelhető. Amúgy szombaton 29, vasárnap és hétfő 30 fok fölötti maximum várható.

Az ország döntő részén a veszélyjelző rendszerbe tartozó időjárási jelenség nem lesz. Vasárnap este, késő este a nyugati határszélre csekély eséllyel besodródhat egy-egy zivatar viharos erős szél kíséretében. Estétől, késő estétől az ország északnyugati felén néhol előfordulhat zivatar, amelyet kis valószínűséggel 70 km/h feletti szél, nagyobb méretű jég vagy nagy mennyiségű csapadék kísérhet. Többfelé megerősödő délnyugati szelet elsősorban a Kisalföldön és Sopron térségében viharos (néhol esetleg 70 km/h körüli) lökések kísérhetik.

Addig is szombaton a kevés fátyol-, illetve gomolyfelhő mellett sok napsütésre számíthatunk, csapadék nem valószínű, legfeljebb késő délután az Alpokalja térségébe sodródhat be egy-egy zivatar nyugat felől. Többfelé megélénkül, a Kisalföldön helyenként megerősödik a déli szél. A hőmérséklet délután 27 és 29 fok között várható. Késő estére általában 18, 23 fokig hűl le a levegő.

Vasárnap a viharfigyelmeztetés mellett kevés fátyol-, illetve gomolyfelhő mellett általában sok napsütésre számíthatunk, majd késő délutántól az északnyugati országrészben már megnövekszik a felhőzet, ott estefelé néhol zivatar is kialakul. A déli szél nagy területen megerősödik, sőt ahogy korábban írtuk a Fertő-tó környékén viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 19 fok között várható, de a szélcsendes északkeleti tájakon ennél hűvösebb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 32 fok között valószínű.

Hétfőn nyugat felől átmenetileg mindenütt erősen megnövekszik a felhőzet, sokfelé várható zápor, zivatar, lokálisan akár nagyobb mennyiségű csapadékkal. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, időnként megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá válik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 14 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet Dunántúlon 18 és 23, keleten még 25 és 32 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik