Belföld

RTL-vezér: a fizetések csak a részvényesekre tartoznak

Nemzetközi jogi lépésekre készül az RTL-csoport az EU-n belül és kívül is, nyilatkozta Dirk Gerkens, a Magyar RTL vezérigazgatója a Business New Europe-nak.

Gerkens szerint a kormány azért támadja az RTL-t, mert független. Tagadta, hogy adót csalnának, a könyvvizsgálatot egy elismert nemzetközi céggel, a PricewaterhouseCoopers-szel végeztetik. A vezérigazgató szerint teljesen egyértelmű, hogy ellenük hozták a törvényt, ami a bevételeik – nem a nyereség – 40 százalékát elviszi. „Ilyen a világon nincs” – mondta.

A cég tavaly 4 milliárd forint körüli nyereséget hozott, bár ennek nagyobb része a kábeltévé-ágazatból jön. 2014 második félévében több, mint 2 milliárdot kéne kifizetniük, bár ez a veszteségek leírásával most 600 millióra csökkenhet.

A Napi Gazdaság a héten arról írt, hogy 1,6 milliárd forintot fizetett ki a cég az igazgatóság tagjainak, de gyorsan kiderült, hogy ennek csak egy ezrelékét. A lap nyomtatási hibára hivatkozott, holott egy egész cikket építettek a tévedésre. Gerkens erre azt mondta, hogy ha 1,6 milliárdot is fizettek volna ki, az se tartozik rájuk, csak a cég részvényeseire. Ez nem hír, csak le akartak írni egy nagy számot – véli.

Az igazgató, aki az RTL Klub 17 évvel ezelőtti indulása óta Magyarországon dolgozik, azt mondta, hogy a tulajdonosoknak eszük ágában sincs elmenni Magyarországról. Jövőre a reklámadóval veszteségessé válna a cég, így újra kell strukturálniuk az üzleti tevékenységüket. Az egyik lehetőség a hirdetési árak megemelése, ebben Gerkens még lát mozgásteret, mert a cseh vagy a lengyel árakhoz képest Magyarországon olcsóbb hirdetni. Ezt a piac még el tudná viselni, de üzleti döntés erről nem született.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik