Belföld

Büntetőfeljelentés tehet a kormány a Norvég Alap miatt

Levélben kérték az Ernst and Young jelentését, és ha igazolódnak a Heti Válasz állításai, feljelentést tesznek.

Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára szerint a magyar kormány levélben kérte az Ernst and Young magyarországi vezetőjétől, hogy betekinthessen a Norvég Alapok 2008-2010 közötti forráselosztásáról készített jelentésébe.

A helyettes államtitkár felidézte, hogy sajtóértesülések szerint a Norvég Alapok kezelését koordináló és felügyelő brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) korábban vizsgálatot rendelt az Ernst and Young cégtől.

A helyettes államtitkár szerint a vizsgálat megállapításai a magyar kormány kifogásait erősítik, többek között azt, hogy nem biztosított a bíráló bizottságok függetlensége, az értékelőket a konzorcium a saját köreiből választotta ki, utólag belenyúltak a pontszámokba különösebb indokok nélkül, illetve az alacsonyabb pontszámú pályázatok nyertek, a magasabbak nem kaptak támogatást. Amennyiben a sajtóértesülések megerősítést nyernek, a magyar kormánynak nem lesz más lehetősége, mint büntető feljelentést tenni, mert a sajtóban megjelent információk bűncselekményekre utalnak.

A Heti Válasz csütörtöki számában írta meg, hogy a norvég pénzt közvetítő brüsszeli finanszírozási iroda által felbérelt Ernst & Young átvilágító cég 2008–2010-es időszakra vonatkozó vizsgálata alátámasztja Lázárék kifogásait. A lap cikke szerint személyi összeférhetetlenséget, belterjes bírálati rendszert, sérülő függetlenséget állapítottak meg az Ökotárs gyakorlatában, amely olyan maradt, amilyen a vizsgálat idején volt, így az könyvvizsgálócég megállapításai ma is érvényesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik