Belföld

Azonnal beavatkozna az új államtitkár a mélyszegénység ellen

„Hazánkban 1,4 millióra teszik a szegény emberek számát, ráadásul közülük három-négyszázezren mélyszegénységben élnek. Esetükben azonnali beavatkozásra van szükség." – mondta a Magyar Hírlap interjújában Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának újonnan kinevezett szociális és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

A felzárkózás rendkívül fontos ügy és nem kizárólag a romákról szól, hiszen a hátrányos helyzetű térségekben élő romák és nem romák egyaránt nehéz helyzetben vannak – derül ki a Magyar Hírlap interjújából. Az államtitkár úgy látja, van remény a felzárkóztatásukra, ezt jelzik a civilszervezetek és egyházak által indított kísérleti programok.

Úgy vélte, ezeknek már vannak látható eredményei. Az új utakon elinduló műhelyeket bátorítani kell, s elmondani – mindenütt, ahol csak lehet –, hogy igenis, vannak eredmények – tette hozzá.


Az államtitkár nem sokkal kinevezés után a tatbányai Mésztelepre látogatott (Fotó: MTI/ Kovács Tamás)

Az államtitkár szerint a magyarországi cigányság felzárkózásának egyik kulcsa a cigány értelmiség képzése, ennek érdekében támogatták a Keresztény Roma Szakkollégiumok létrehozását és működését. Elmondta, hogy most veszik számba a projektek hatásait, többek között a komplex telepprogramét, az útravaló ösztöndíjprogramét, a szociális földprogramét vagy éppen a gyerekesélyprogramokét.

“Mérlegeljük az eredményeket, s ha azt látjuk, hogy a projektek beváltak, intézményesítjük azokat” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik