Belföld

Agresszív ellenség – irtásra szólítanak Vásárhelyen is

Szinte kiirthatatlan a parlagfű, aminek megjelenését júliustól ellenőrzik a városban is. Büntetés is lehet belőle ha ezt valaki elhanyagolja.

Külterületeken a földhivatal, belterületen a jegyző által kiküldött munkatársak ellenőrzik a területet. Ha parlagfüvet találnak jegyzőkönyvet vesznek fel, továbbítják a Növény és Talajvédelmi Igazgatóságnak, aki elrendeli a közérdekű védekezést. Ha a föld vagy ingatlantulajdonos a felszólítás utáni 8 napon túl sem végzi elé a vágást, azt hivatalból teszik meg, a munkálatok és a bírság díját pedig részére kivetik.

Tavaly két esetben történt felszólítás Vásárhely területén, mondta el kérdésünkre Antal István a lakosságszolgálati iroda vezetője. Bírságot nem róttak ki, de ennek mértéke 15 ezertől akár 5 millió forintig is terjedhet.

Dr. Kószó Péter alpolgármester, mint gyermekorvos is, a megelőzés, az irtás fontosságára hívta fel a figyelmet. Az allergiás asztma és a szénanátha évről-évre egyre több ember életét keseríti meg pollenszezonban. A parlagfű mellett a feketeüröm is hasonló légúti megbetegedéseket okoz, ezért nem a büntetésen, hanem a megelőzésen és ezek irtásán lenne a hangsúly – hangsúlyozta dr. Kószó Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik