Belföld

Rogán utódjelöltje olcsón juthatott önkormányzati lakáshoz

19 millióért vett meg egy 110 négyzetméteres belvárosi lakást Szentgyörgyvölgyi Péter, akit polgármesterjelöltnek választott a Fidesz V. kerületi szervezete – írja a 444. Az önkormányzat cáfolja, hogy a forgalmi érték 30 százalékáért kapott volna lakást.

Szentgyörgyvölgyi 2010 óta vezeti a városüzemeltető kft-t. Már 2009-es kinevezésekor is a Szerb u. 9. cím volt lakcímeként feltüntetve, ahol önkormányzati dolgozók bérelnek lakásokat és Habony Árpád is minden nap megfordul. A 444 arról ír, hogy a polgármesterjelölt a házban márciusban megvett egy 110 négyzetméteres lakást, ami a lap szerint 55-60 millió forintot érhet. A vásárlás előtt viszont az önkormányzat arról hozott rendeletet, hogy csak a lakás forgalmi értékének 30 százalékát kell kifizetni, azt is 25 éves kamatmentes részletre. Az ingatlanra 19 millió forint jelzálogot jegyzett be az önkormányzat.

Önkormányzat: nem enyhítettek, szigorítottak

A 444.hu cikkére reagálva az V. kerület sajtóreferense azt kérte, hogy módosítsuk az általa hamisnak nevezett állításokat. Mint írja a belvárosban 1990 óta 2500 olyan ember van, aki a bérlakását kedvezménnyel vásárolta meg. Ez a kedvezmény a forgalmi érték 50 százalékát jelentette, egészen 2011. március 27- ig. Ezen a napon ugyanis hatályba lépett az új rendelet, ami szerint többek között Szentgyörgyvölgyi Péternek is magasabb, 75 százaléos vételárat kellett fizetnie a megvásárolni kívánt ingatlanért. A cikk által említett 30 százalékos vételár azokra a nem felújított műemlékházakra vonatkozik, amelyekben található lakások eladását a Műemlékvédelmi Hatóság 2012. december 31-ig nem engedélyezte. A Szerb utcai lakás nem tartozik ebbe a kategóriába. A sajtóreferes szerint tehát a Belváros-Lipótváros Önkormányzata, nem enyhítette, hanem szigorította az önkormányzati bérlakások értékesítésének szabályait.

A 444.hu arról is írt, hogy Szentgyörgyvölgyi két évvel ezelőtt a Nemzeti Földalapkezelő pályázatán is jól járt – „helybeli gazdálkodóként” nyert 30 hektár szántót 150 kilométerrel arrébb, a Veszprém megyei Farkasgyepűn. Erről végül Rogán Antal kérésére lemondott.

A polgármesterjelölt testvére, Szentgyörgyvölgyi Gábor is a belvárosi önkormányzat környékén mozog, a képviselőtestület őt delegálta két alapítvány ellenőrző szervébe.

Ahol egy tradíció él töretlenül: korrupcióé

A budapesti Andrássy út (akkor még Sugár út) a legenda szerint azért épült ott és úgy, ahogy, hogy Arany János kisétálhasson rajta a Városligetbe. A valóság azonban az, hogy Andrássy Gyula gróf vett pár telket arrafelé, majd minden politikai befolyását latba vetve oda irányította a megépítendő út nyomvonalát, és így jól keresett a telkek leadásán. A Monarchia botrányai, mutyijai minden ízükben hasonlóak voltak a maiakhoz, köztük a szereplőkkel, a tehetetlen és megalkuvó sajtóval, a pártok manipulációival. Annyi különbség mégis volt, hogy azért akkoriban még fel-felgyújtották a Nemzeti Kaszinót a dühös polgárok. Ma csak morgunk. (forrás Cieger András: Politikai korrupció a Monarchia Magyarországán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik