Belföld

Ingyen ehet 120 ezer gyerek

Idén nyáron 119 938 gyerek nyári étkeztetését állja a költségvetés.

A legfrissebb adatok szerint nemcsak az anyagilag rászoruló gyermekek családjai igénylik a nyári étkezést, hanem azok a szülők is, akik ki tudják fizetni az ebédet, húsz százalékkal nőtt ugyanis az önerőből étkező gyermekek aránya – írja a Magyar Nemzet.

Idén 119 938 gyermek nyári étkeztetését finanszírozzák állami támogatásból, 3812 gyermek pedig önerőből étkezik a szünetben a menzákon. Ez azt jelenti, hogy a tavalyinál tízezerrel több gyermek nyári ebédjét finanszírozza az állam. Az államtitkárság kiemelte: örvendetes módon csaknem 20 százalékkal nőtt az önerőből étkező gyermekek száma is, vagyis a nyári étkeztetést nemcsak a szociálisan rászorulók veszik igénybe, hanem azok a gyermekek is, akiknek családja ki tudja fizetni az ebédet, de nagy segítséget jelent nekik az intézményesített étkeztetés megszervezése.

A Magyar Nemzet megtudta azt is, hogy a támogatási igények a tavalyi évhez képest mintegy 3 százalékkal nőttek összesen 2,71 milliárd forintra, így a rendelkezésre álló 2,64 milliárd forintos állami keretet teljes egészében felhasználhatják az önkormányzatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik