Belföld

Éhezett a kórházban a kismama

A terhes asszony napi kórházi fejadagja nem érte el az 1000 kalóriát. Ez kevesebb,mint a fele a szükségesnek.

A nyolc hónapos terhes hölgy nem diétán, normál menün volt a kórházban. A Napi fejadagja: egy szelet kenyér és egy szelet Zala felvágott, ebédre kelkáposzta-főzelék, vacsorára pedig egy doboz kefir és újabb szelet kenyér vagy éppen kakaós kalács – írja a Blikk.

Ez a mennyiség pedig mindenképp kiegészítésre szorul otthonról – már ha az ember meg tudja oldani az ellátást. A lap szerint ugyanis az asszony napi fejadagja nem érte el az 1000 kalóriát! Pedig dr. Németh Istvánné Katalin dietetikus szerint egy várandós nőnek még 2000-2200 kalóriánál is többhez kellene jutnia.

A kaposvári Kaposi Mór Oktatókórház szerint megfelelő náluk a betegélelmezés. Az anyagi korlátok adta keretek között törekszünk a változatosságra, ez elsősorban a főétkezéseknél érvényesülhet. A kismamák számára ráadásul emelt fehérjetartalmú étrendet állítanak össze – reagált a lapnak az intézmény.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) illetékes szakállamtitkárságán azt mondták: betegenként legalább 550 forintot kell élelmezésre biztosítani, napi három fő- és egy kisétkezéssel, de a kórházak maguk döntik el, ezen felül mennyit költenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik