Belföld

Az összes képviselő lemondott Orgoványon

Nagy a baj – fogalmaztak azon a lakossági fórumon, ahol döntésük okairól tájékoztatták a helyieket.

A baon.hu cikke szerint az esemény meghívójában az szerepelt, hogy a polgármester “viselkedésével és döntéseivel gazdasági összeomlás felé sodorta a települést”. A hat képviselő a fórumon szóban is elmondta: a június 2-i képviselő-testületi ülésen szereztek tudomást arról, hogy az önkormányzatnak több mint 21 millió forint működési támogatást és kamatait kell visszafizetnie az államkincstárnak, mivel nem készült el határidőre a felhasználási elszámolás.

Az utolsó csepp

A cikk szerint a leköszönt képviselők egyike, egyben a település alpolgármestere, Gellért László arról beszélt, hogy ez volt az utolsó csepp a pohárban, ami után azt mondták, a történtekhez nem adják tovább a nevüket.

Egy másik képviselő, Subicz József szavait idézve a honlapon az olvasható, hogy a 2013-as költségvetés tárgyalásánál 60 milliós hiány mutatkozott a beszámolóban. A legutóbbi két nagyberuházás finanszírozásához hitelt vett fel az önkormányzat, a kamatot fizetni kell. A támogatást viszont nem lehet lehívni, mert hiányzik a pályázati elszámolás. A képviselő úgy fogalmazott: javaslataikat, tanácsaikat a polgármester nem fogadta el. Döntéseiről csak utólag adott tájékoztatást, elvárva, hogy a testület tagjai fogadják el azokat akkor is, ha nem értenek vele egyet.

A cikk szerint tetézte a bajt, hogy a polgármester februárban azonnali hatállyal menesztette a jegyzőt. Ezt megelőzően a pénzügyi osztály két munkatársa is felmondott, így a folyamatban lévő gazdasági és jogi ügyek intézése félbeszakadt.

A portál megkeresésére Lóczi Boglárka polgármester szerdán elmondta: “nem olyan nehéz a helyzet, mint ahogy azt a lemondott képviselők kommunikálták”. Hozzátette: írásban kíván reagálni a történtekre, miután egyeztet a kormányhivatallal.

Bizalomvesztés

A cikk felidézi: Orgoványon 2012. december 3-án tartottak időközi választást, miután az előző polgármester nyugdíjba vonult és lemondott tisztségéről. Lóczi Boglárkát akkor választották a település élére. A szavazatok 61,5 százalékát kapta 42 százalékos részvétel mellett. A jegyző 2014. februári azonnali felmentését a polgármester bizalomvesztéssel indokolta. Kerekes Tibor címzetes főjegyző emiatt beperelte a helyhatóságot.

A baon.hu arról is beszámol: egy internetes állásportálon olvasható az Orgoványi Polgármesteri Hivatal álláshirdetése gazdasági vezető munkakör betöltésére. A jelentkező feladatai között szerepel egyebek mellett “az önkormányzat gazdasági folyamatainak figyelemmel kísérése, az elemi költségvetés és éves költségvetési beszámolók aláírása”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik