Belföld

A Nézőpont az RTL híradóját méricskélte

A politikai elemzők szerint kétszer annyit foglalkozott a csatorna a reklámadóval, mint a devizahitelesekkel.

A Nézőpont Intézet elemzésében megállapította, hogy a csatorna június első három hetében jelentősen növelte a politikai hírek arányát az esti. A kormányalakításról, a reklámadóról, a devizahitelesek megmentéséről és a baloldali pártok helyzetéről szóltak leggyakrabban a politikai hírek június első három hetében – írja az MTI.

A TV2, az RTL Klub, az M1, a Duna Televízió, a HírTV és az ATV esti híradóinak vizsgálatából készült, a június 1-je és 22-e közötti időszakra vonatkozó elemzés szerint a reklámadó beterjesztése után a politikai hírek aránya a csatornákat együttesen tekintve változatosan alakult.

A TV2 és az ATV esetében stagnálás volt tapasztalható, a HírTV esetében némi csökkenés, a közszolgálati csatornák esetében pedig hullámzás.

Egyetlen meghatározó trend rajzolódott ki: az RTL Klub hírműsorában folyamatosan és jelentősen nőtt, megduplázódott a politikai hírek aránya június elejétől kezdve, elérve a 26 százalékot, amelyet csak az országgyűlési választást követő héten ért el a csatorna.

A kormányalakítás témájával az ATV foglalkozott a legtöbbet, a politikai hírek 9 százalékában, míg legkevesebbet az RTL Klub, alig több mint 4 százalékban. A reklámadóval kapcsolatos tudósítások aránya a kereskedelmi csatornákon volt a legmagasabb: a TV2 műsorában 10,7 százalék, az RTL Klub esetében pedig 16,7 százalék volt. Az RTL Klub esetében ez kétszer annyi tudósítást jelent, mint amennyit a devizahitelesek helyzetének tárgyalására szánt a csatorna – tudatta a Nézőpont Intézet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik