Belföld

Norvég pénzből konferenciáznak a szomorú örömlányok

A tanácskozás aktualitását az egyre romló törvényi környezet adja - tudatta a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete.

Július elején a magyarországi szexmunkások először rendeznek maguknak konferenciát, amelyen fel akarják hívni a figyelmet fokozódó kiszolgáltatott helyzetükre, a romló törvényi környezetre. 2011-hez képest 2012-ben – a szabálysértési törvény változása miatt – több mint hatszorosára nőtt a szexmunkások elleni elmarasztalással zárult szabálysértési ügyek száma.

A szexmunkásokra összességében kiszabott bírságok összege átlépte az 1 milliárd forintot. Az új törvény általi, 2012-ben egyetlen elkövetőre kiszabott legmagasabb összegű szabálysértési bírság 13 980 000 forint volt, amit meg nem fizetése esetén több mint 7 és fél éves elzárásra lehet “átváltani”. A hasonló esetek sorozatosak, hiszen 2012-ben a szexmunkások ellen 14 ezer bírósági és rendőrségi eljárás folyt – emlékeztetett a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete.

A Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával megvalósuló esemény célja segíteni a szexmunkások, a szociális szakma, a civil és női szervezetek, a közpolitika formálóinak dialógusát a prostitúcióról. A rendezvényen portréfotó-kiállításon mutatják be a szexmunkások hétköznapi arcát, azt, hogy másokhoz hasonlóan élnek, csupán a megélhetésben különböznek.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik