Belföld

A miniszter szerint van hatástanulmány a paksi bővítésről

Közzétettek minden, a nyilvánosságra tartozó információt a paksi bővítésről, ami nem sérti a közérdeket – mondta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a Hír TV-ben. Paks az egyik legolcsóbb energiaforrás lesz szerinte.

Az orosz fél pénzügyi befektetést akar, a megállapodás piaci alapon született – mondta a miniszter. A rezsicsökkentésbe, adóemelésbe az oroszok nem szólhatnak bele – hangsúlyozta. Felvetődött az interjúban, hogy a villamosenergia nagykereskedelmi ára az elmúlt években felére csökkent, erre a miniszter azt mondta, azért nem akarnak külföldről importált áramot használni, hogy ne növekedjen az ország energiafüggősége.

A paksi atomerőmű 2003-ban megsérült fűtőelemeit 50 évig is lehetne az atomerőműben tárolni, de nem maradnak itt addig. Nemzetbiztonsági kérdésnek nevezte, hogy meddig tárolják azokat, és hozzátette, hogy vizsgálják annak lehetőségét, hogy Ukrajnát elkerülve szállítsák el.

Seszták elmondta azt is, hogy a gáz- és villanyszolgáltatást olyan konstrukcióban képzelik el, ahol az üzemeltetőnek nem célja, hogy a profitot osztalékként kivegye, hanem abból a szolgáltatás biztonságát növelő fejlesztéseket végez. A víz- és csatornaszolgáltatás esetében viszont nem cél, hogy bármilyen haszon megjelenjen. Az állam következő lépésben a Főgázban akar további részesedést szerezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik