Belföld

Egyetemi tanár lehet Schmitt Pálból

Ehhez nem kell más, mint a felsőoktatási törvény módosítása, ami valószínűleg meg is történik.

Egy Pósán László által benyújtott törvénymódosító javaslat értelmében a doktori fokozat az olimpiai 1-3. helyezéssel, valamint a Kossuth-díjjal is kiváltható lenne azoknál a felsőoktatási állásoknál, amelyeknél korábban feltétel volt a PhD megszerzése.

A módosító indítvány ide vonatkozó pontos szövege ez:

A sporttudományi felsőoktatásban – a 105. § (5) bekezdésében foglaltakon túl – az e törvényben előírt alkalmazási foglalkoztatási képesítési feltétel teljesítése szempontjából a doktori fokozattal egyenértékű a Kossuth-díj, valamint kormányrendelet vagy miniszteri rendelet alapján adományozott díj a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által szervezett olimpiai játékokon, 1984-től kezdődően a Paralimpián vagy Siketlimpián elért 1-3. helyezés annak tekintetében, aki a díj tulajdonosa, illetve aki a helyezést elérte feltéve, hogy az érintett legalább alapképzésben szerzett oklevéllel rendelkezik”.

Mindez azt jelentené, hogy az 1968-ban a párbajtőrcsapattal olimpiai aranyérmet nyerő, köztársasági elnökként pedig a diplomabotránya miatt lemondani kényszerült Schmitt Pál is taníthatna egyetemen.

Friss: a törvénymódosító javaslatot azóta a kezdeményező képviselő visszavonta.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik