Belföld

Riasztás: jég, szélvihar, felhőszakadás

A déli területekre már hétfőre elsőfokú riasztást adott ki a meteorológia: viharos szél, heves zivatar és jégverés jön.

Hétfőn a késő délutáni, esti óráktól nyugat, délnyugat felől egyre nagyobb számban számíthatunk zivatarokra viharos, 70-80 km/órás széllökések kíséretében. Főként a délnyugati megyékben heves zivatarok is várhatók, amelyekhez ugyancsak erős, helyenként 90-100 km/órát meghaladó széllökések kapcsolódnak. A zivatarokhoz nagyméretű, 2-3 cm-t elérő jég, illetve rövid idő alatt 2-3 milliméternyi lehullott eső is társulhat – írja a met.hu.

A nyugati országhatár melletti négy megyére másodfokú, öt déli és nyugati megyére elsőfokú figyelmeztető előrejelzés van érvényben. Keddre már az ország kétharmadán heves zivatarokra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hétfőn az ország nagy részén alapvetően napos időre van kilátás. Az időnként erősebben megnövekvő felhőzetből eleinte keleten fordul elő zápor, zivatar, majd késő délután nyugat, délnyugat felől erős felhősödés kezdődik, estig a Dunántúl nyugati részén és a Dél-Alföldön alakulnak ki egyre többfelé záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadással, jégesővel. A nyugati szél napközben főként a Dunától keletre élénkül meg, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat. A legmagasabb hőmérséklet 25 és 30 fok között várható. Késő estére 18, 25 fok közé hűl le a levegő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik