Belföld

Politikai ügy lett a botulizmus

A kettős irányítástól a kettős látásig.

Az MSZP felszólította a kormányt, hogy azonnal helyezze vissza az élelmiszer-biztonsági rendszer teljes felügyeletét az agrárminisztériumhoz, Fazekas Sándor pedig az ellenőrzés visszaszerzése után dolgozzon annak megerősítésén. A szocialisták szerint a kettős irányítás és a jelentős forráskivonás jelenleg lehetetlenné teszi a rendszer hatékony működését – tudatta Gőgös Zoltán.

Az MSZP szakpolitikusa szerint a káosz mellett a rendszer legnagyobb kockázata a 27%-os áfa, amelynek a csökkentését már többször javasolták. A nehezen és drágán ellenőrizhető feketegazdaság visszaszorításáért ebben is azonnali intézkedést várnak. Mindezek hiányában a jövőben is ismeretlen eredetű, ellenőrizetlen élelmiszerek áraszthatják el a piacot – tudatta az MSZP szakpolitikusa.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hetekig vizsgálja a termékeket, amelyek a gyanú szerint az ételmérgezést okozták. A hivatal az MTI-nek megerősítette, a betegeket ellátó orvosok megállapították a botulizmust, a Nébih pedig ennek forrását vizsgálja. A Nébih szombaton figyelmeztetett a kolbászmérgezésként ismert botulizmus veszélyére, amelyben eddig négyen betegedtek meg. Egy kistermelő tevékenységét azonnal felfüggesztették, termékeit begyűjtik.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint Magyarországon egy, Grúziában, illetve Franciaországban három esetben is olyan botulizmus megbetegedés fordult elő, amely előtt a beteg – az alapos gyanú szerint – Keksz Zsolt, egri kistermelő Gourmand company márkajelzésű készítményeiből fogyasztott. A gyártó 12 termékcsoporton belül mintegy 61 féle terméket állít elő.

Keksz máshol gyanítja a bajt

A termékmintákat folyamatosan gyűjtik be. A Nébih arra is felhívta a figyelmet: ha valaki fogyasztott az elmúlt hetekben Keksz Zsolt termékeiből, és azt követően nehezen azonosítható tünetekkel megbetegedett, azonnal forduljon orvoshoz. A Gourmand Company ügyvezetője feltételezi, hogy nem a cége által gyártott termékektől betegedtek meg fogyasztók. Keksz Zsolt közleménye szerint üzemükben őstermelőként az előírtnál szigorúbb szabályokat alkalmaznak.

Termékeiket több órán át 100 fok feletti hőmérsékleten hőkezelik, így a betegséget okozó baktérium mindenképpen elpusztulna az eljárásnál. A cég 2009 óta gyárt szarvasgombás termékeket, eddig semmilyen panasz nem érkezett rájuk. Keksz Zsolt idéz a Nébih tájékoztatójából, amely szerint Magyarországon az esetek döntő többségét a házi disznóvágás során készített, nyers vagy rosszul hőkezelt hurka, sonka, kolbász és disznósajt okozza.

A betegséget okozó baktérium hőérzékeny, 10 perces forralást követően elpusztul, hatástalanná válik. A kistermelő megjegyzi azt is, hogy a baktérium szinte kivétel nélkül húsárun keresztül jut a szervezetbe, de ők sem az üzemben, sem a magánéletben (vegetáriánusok az alkalmazottak) nem használnak, fogyasztanak húst. Keksz Zsolt mindemellett arra kérte a vásárlókat, hogy a Nébih vizsgálat befejezéséig ne fogyasszák a Gourmand Company termékeit.

A botulizmus okozta tünetek közé tartozik a szájszárazság, a homályos vagy kettős látás, a nyelési és beszédzavar, a szemhéjcsüngés, a további látászavarok. Ezek átlagosan 12-72 órán belül tapasztalhatók, azonban akár már 4 órán belül, de 10 nap múlva is jelentkezhetnek. A kezdeti tüneteket követően szimmetrikus, petyhüdt bénulás, végül légzésbénulás alakulhat ki. Emellett az ételmérgezést hasmenés, hányás, majd székrekedés kísérheti. Láz és érzékelési zavarok viszont nincsenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik