Belföld

Nem mond le múltja miatt a belügyi államtitkár

Csak kém- és terrorgyanús emberekről jelentettem a rendszerváltás előtt - jelentette ki Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, akiről korábban azt írták, hogy Nagy Imre újratemetésén is konspirált.

“Nem mondok le, mert nincs miért” – közölte a néhány napja kinevezett államtitkár, aki jelezte, egész életpályája nyilvános, amelyet egyébként a sajtótájékoztatón ismertetett is

Természetes volt ügynököt tartani

Arra a kérdésre, hogy Nagy Imre mártír miniszterelnök 1989-es újratemetésével kapcsolatban mi volt a dolga, azt válaszolta: semmi. Arra, hogy aznap, 1989. június 16-án jelentettek-e neki, szintén nemmel válaszolt, úgy fogalmazva, “ez egy marhaság, nekem ilyen feladatom nem volt soha”.

“A kémelhárítás ma is, akkor is, és a jövőben is ügynökökkel dolgozik. A terrorelhárítás szintén. Tehát az, hogy nekem ügynököm volt, az egy természetes dolog” – mondta Tasnádi László.

“Nem volt mérlegelnivalóm, mert nincsenek bűneim” – jelentette ki az államtitkár az esetleges lemondásának mérlegelését firtató kérdésre, megjegyezve, hogy egyébként erről csak Pintér Sándor dönthet.

A Heti Válasz írt a újratemetési konspirációról

A HVG hetilap június 19-ei számában azt írta, hogy Tasnádi László a Belügyminisztérium III-as főcsoportfőnökségébe tagozódó III/II-2 alosztályon tevékenykedett századosként. A HVG hivatkozik a Heti Válasz egyik 2009-ben megjelent cikkére, amely szerint Tasnádi László több ügynökkel is kapcsolatban állt Nagy Imre kivégzett miniszterelnök 1989-es újratemetésén.

Az Index levéltári információkon alapuló információi szerint az újratemetés idején Tasnádi László egy Amur és egy Vera fedőnevű titkos megbízott (tmb.) kapcsolattartó operatív tisztje volt (a tmb-k elvi meggyőződésből vettek részt a titkos együttműködésben, a kapcsolattartó operatív tisztek feladata a hálózati munka szervezése és az ügynökök irányítása volt.)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik