Belföld

Orbánék bevégezték Gyurcsányék munkáját a Táncsics-börtönnel

Visszakerült a magyar állam tulajdonába a budai Várban található Táncsics-börtön, amelyről az elvi megállapodást még 2006-ban írták az amerikai féllel.

Márton Péter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója és André Goodfriend, az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője aláírta a több budapesti ingatlan kölcsönös átruházásáról szóló, Magyarország és az Egyesült Államok között létrejött megállapodást pénteken.

Történelmi emlékhelyek kerülnek vissza

Az egyezmény értelmében a magyar állam tulajdonába került a Táncsics Mihály egykori börtönét is magában foglaló épület, továbbá egy XII. kerületi épület és egy másik ingatlan a Széchenyi rakparton. Cserébe Magyarország átadja a budapesti amerikai nagykövetség melletti két épületet, amelyeket saját költségén felújított.


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az eseményen kiemelte: az ingatlancserével fontos magyar történelmi emlékhely került vissza a magyar állam tulajdonába. A helyszín kiemelt jelentőségét az adja, hogy annak idején az épületben raboskodott több kimagasló történelmi személyiség, így Táncsics Mihály, Wesselényi Miklós, Batthyány Lajos és Kossuth Lajos – idézte fel. Hozzátette: jó, hogy az 1848-as forradalmat megértő amerikaiakkal tárgyalhattak az ingatlan sorsáról.

Orbán megerősítette a tervet

Az államtitkár emlékeztetett: George W. Bush amerikai elnök 2006-os budapesti látogatásakor kezdődött meg az ingatlancsere folyamata, amelynek most a végére értek. Akkor született meg az a megállapodás, amelynek értelmében a magyar állam felújít és átad két épületet az Egyesült Államoknak, az amerikai kormány tulajdonában álló három ingatlanért cserébe. Ezt a megállapodást 2007 szeptemberében írták alá, és a 2010-es kormányváltás után Orbán Viktor miniszterelnök és az amerikai nagykövet is megerősítette, hogy támogatja a cserét – közölte.

Mint mondta, a Szabadság téri beruházás határidőre és kivételes minőségben készült el, ami az MNV Zrt. és magyar állam sikere. Az épületcsere és a sikeres felújítás is bizonyítja, hogy “jó úton járunk”, és az állam is lehet jó gazda – vélekedett.
Fónagy János közölte: a visszakapott ingatlanok részben középületté válnak, részben pedig látogathatóvá teszik a nagyközönség számára.

Olvasói sztorik