Belföld

Lázár a legnagyobb nyertes

Megkétszereződött feladatai száma, melyhez több mint 2400 milliárdnyi költségvetési pénz is társul.

A kormány által június 6-án alkotott rendelet a Miniszterelnökséget vezető minisztert az egyik legerősebb tárcavezetővé tette. Ezzel együtt a többi miniszter hatáskörét szűkítették – számolt be a hvg.hu.

A június 6-i rendelet alapján Lázárhoz legalább 9 miniszternyi feladatkör kerül. A 2010-ben kialakított csúcsminisztériumi rendszert is tovább központosították, amivel tovább nőtt a hatalma: a második Orbán-kormány 7 tárcájától kapott még feladatokat.

A lap összeállításából kiderül, hogy a legnagyobb rész a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumból került át hozzá: mégpedig a közigazgatás.

Fazekas Sándortól az uniós pénzeket osztó Vidékfejlesztési Alap került Lázár kezére. Pintér Sándornak az építésügyet, a településfejlesztést, a közművek nyilvántartási rendszerét, a műemlékvédelmet, a régészet felügyeletét, a főépítészi hivatalokat kellett átengednie. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól már tavaly áttették az uniós fejlesztéseket Lázár fennhatósága alá, most már ő felügyeli a közbeszerzéseket is.

Egy múlt csütörtökön beterjesztett törvény szerint Lázár tárcája megkapta a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Magyar Posta tulajdonosi jogait is, illetve hivatalosan is ő lett a kémfőnök.

A lap nemcsak a feladatokat összesítette, hanem az anyagiaknak is utánanéztek, becslésük szerint 2400 milliárd van hozzárendelve Lázár János feladatköreihez a 2014-es költségvetésben, ami a minisztériumi összkiadások több mint harmada.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik