Belföld

Bajnai recepjte Orbán leváltására

Pártja, az Együtt belső parlamentjének, az országos politikai tanácsnak az elnöke lesz a volt miniszterelnök, aki hátralép, de nem vonul vissza a politikától - erről a politikus a Népszabadságnak adott interjújában beszélt.

Bajnai Gordon azt is kifejtette a lap pénteki számában: nem neki, hanem egy új, még kipróbálatlan miniszterelnök-jelöltnek lesz a legnagyobb esélye leváltani Orbán Viktort. Úgy fogalmazott: az ambícióit mindig alárendeli az ügyeknek, amelyekben hisz. “Másfél évvel ezelőtt egy nagyságrenddel nagyobb volt az esélye annak, hogy az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje legyek, mint most” – mondta.

Bajnai szerint az április vereség egyik fő oka az ellenzék hitelességi problémája volt, hozzátéve, hogy „nem volt hiábavaló az az egymilliárd forint, amelyet a „Fidesz és vidéke” elköltött a lejáratására, jutott bőven baráti tűzből is, és ő is követett el hibákat”.

Arra a kérdésre, hogy hol fognak össze más pártokkal, és hol indulnak külön az ősszel az önkormányzati választáson, azt mondta: a győzelem lehetőségét kell mindenhol mérlegelni, de fontos korlát, hogy a másfél éve meghirdetett korszakváltó elveikből többé nem akarnak engedni. Helyi szinten ez a jelöltek kiválasztásánál érhető el szerinte.

Arra a kérdésre, hogy ebbe belefér-e Hunvald György támogatása, azt mondta: őt biztosan nem támogatnák, de ahol van az övékénél jobb ajánlat, a győzelemre esélyesebb jelölt, ott szívesen megállapodnak. Összességében azonban önálló listákkal készülnek – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik