Belföld

„Lázár spanja” tartozásokat halmozva épített nagy céget

Sonkodi Balázs stratégiai ügyekért felelős államtitkárnak már nincs kötődése az Oxivit Kft.-hez – közölte a Miniszterelnökség a HVG-vel, ami utánajárt annak, hogy egy hónappal ezelőtt eladott egészségügyi cége több száz milliós adósságot felhalmozva nőtt egyre nagyobbra. „A Miniszterelnökség egyébként nem kíván az üzleti vitákban részt venni” – ezt is mondták a lapnak.

Az államtitkár azonban csak néhány héttel kinevezése előtt szabadult meg a vállalkozástól. Sonkodi más vállalkozásai sem makulátlanok, többüknél „negatív információt” jelez a cégadatbázis. Az Oxivitnél 2011 után egymás után sorjáznak a bírósági végrehajtások – írja a HVG. Az adóhatóság hátralékkezelési osztálya 2013-ban három eljárást indított, ugyanis több millió forint adótartozást halmoztak fel.

A cégnek 2012-ben 292 milliós tartozása volt, a belföldi beszállítóknak több mint 232 millióval volt adós. Sonkodi 2000-től volt tagja, 2005-től vezető tisztségviselője és 2007-től ügyvezetője az Oxivit Kft.-nek. A HVG azt írja, hogy szívesen hivatkozott arra, hogy közeli kapcsolatban van Lázár Jánossal, de volt, akinél azt is meglebegtette, hogy ő lehet Szócska Miklós egészségügyi államtitkár utódja. A lap szerint környezetében csak úgy emlegették, hogy „Lázár spanja”.

Sonkodi már akkor is segítette Lázárt, amikor még Hódmezővásárhelyen polgármester volt, 2012-től pedig a Miniszterelnökség politikai tanácsadója lett. Emellett többek között a trafikokat felügyelő Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-ben felügyelőbizottsági tag lett.

A HVG tudni szerette volna, hogy államtitkári kinevezésekor felmerült-e, hogy egy stratégiai ügyekért, nagy költségvetésű feladatokért felelős állami vezető üzleti élete legyen makulátlan, de a Miniszterelnökség Sonkodi Balázshoz irányította a lapot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik