Belföld

Hoffmann pöttyös, Lázár a király

Meggy, zaj, tremolo. Aura versus Aurelio. Reggeltől Fidesz-MSZP, este hattól Kolumbia-Elefántcsontpart, kilenctől Uruguay-Anglia. Komoly dilemma. (Nem is.)  Üdv a t. Házból. Percről percre.

 

13.29 Meggyet egyet vegyek?

Lassan elfogynak a kérdések, s egészen kiscsoportos általános viták unalmába süllyed a t. Ház mai plenárisa.

Távozunk, s ígérjük, hamarost meggyet ebédezünk, így járulva hozzá szerény eszközeinkkel a meggyválság megoldásához. Ha már a tárcának nincs ötlete.

 

13.17 Maga budapesti? Zuglói? Pont a sztráda mellett lakik? Szar ügy

Kedvencünk, amikor kormánypárti kérdezi a kormányt. Most éppen a fideszes László Tamás informálódik arról a fejlesztési miniszternél, hogy „Mikorra várható az M3-as zajvédőfal jobb oldali szakaszának megépítése?”.

Meglepetésünkre Fónagy János nem azt mondja, hogy „már el is kezdtük”, vagyis nem szimpla kamukérdést hallhatunk.

A tények: az M3-ason uniós forrásból (mi másból?) Mogyoródnál és Gödöllőnél már épül a zajvédőfal, ám a budapesti szakasz a fővárosé, azt Tarlósék dolga fejleszteni. Van itt baj

 

13.06 Na, ebből van sok, Nagy úr

Fotó: MTI / Komka Péter

12.53 Buknak a meggyesek – és akko’ mi van?

Rekordtermés lesz (lett) idén meggyből, mégis szívnak a meggyesek, ugyanis a felvásárlási ár kevesebb, mint a termelési költség, a haszonról (a munka ellenértékéről) nem is beszélve. Az MSZP-s Harangozó Gábor hozza be a Házba ezt a kérdést, amire Nagy István földművelési miniszter lényegében csak annyit tud válaszolni, hogy tényleg baj van.

Állami intervencióról, felvásárlásról, a korábbi dinnyebombákat hatástalanító minimumár meghatározásról nincs szó.

 

12.17 Tállai megmacsósodott

Míg az LMP-s Szél Bernadett Mi lesz a fiatalokkal címmel kérdezi a nemzetgazdasági minisztert (mi lenne? húznak külföldre), aközben Tállai államtitkár a Fidesz-frakció mögötti szakértői páholy előtt peckeskedeve narancsos menyecskéket tart szóval. Kacagnak a leányok. Micsoda aura! (Aurélio)

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

12.07 Mobilnet

Azonnali kérdések vannak soron. A szoci Harangozó Tamás azon pörög, miért költ milliókat DNS-es nyomozásra a rendőrség az Orbán Ráhel esküvőjén eltűnt telefon megtalálására, a jobbikos Novák Előd ingyenes internetelérést követel minden magyar háztartásba.

 

11.52 Menza

Éheznek a gyerekek! – interpellálja Bangóné Borbély Ildikó.

A ballib kormányok idején éheztek a gyerekek – reagál Rétvári Bence.

A t. Ház elfogadja az államtitkári választ.

Ezzel zárul az interpellációk sora, távozik a képviselők zöme.

Ebédidő.

Fotó: Kummer János

11.24 Te, sötétben bujkáló rezsi, reszkess!

Rezsicsökkentést a vállalkozóknak is! Ezt az orbáni ideát most Németh Szilárd, a vonatkozó terület biztosa csócsálja interpelláció formájában. Fónagy fejlesztési államtitkár köszöni a baráti tüzet (vaktöltény), sazt mondja: “Válaszom, határozott igen! A kormány folytatja a válallkozói terhek csökkentését.”

Ez a beszéd. El is fogadja Németh.

 

10.47 Lázár az új Orbán

A miniszterelnök sehol, így most Lázár János az első az egyenlők között. Ül helyén, az első sorban, láb keresztben, az arc gondterhelt, s nyüzsögnek körötte a frakció csinovnyikjai. Vicces.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

10.43 SRB zongorázik

Nem tudjuk megunni a szavazásra berohanó képviselők látványát. Most épp az LMP újonca, az amúgy szimpatikus mezőgazdasági vállalkozó, Sallai Róbert Benedek érkezett a Házba könnyű kis hetvenhárom perces késéssel. Még le sem kapta decensen sportos hátizsákját, de mutatóujja már a szavazógépe gombjain tremolózott. Négy „nyomást” számoltunk össze, de hogy abból hogyan jött ki az az egyetlen nem, amit a frakciója rendelt, a jóisten tudja.

 

10.34 Rogán örvendezik

A Kúria a minap jogegységi határozatot hozott arról, hogy a bankok tisztességtelenül jártak el több százezernyi devizahitelessel. A Fidesz frakcióvezetője napirend előttijében üdvözli e tényt, leginkább azért, mert most már nyitva a lehetőség a t. Ház előtt a devizahitel nevű „termék” megszüntetésére.

Rogán tőmondatos célja: „Akitől tisztességtelenül vettek el pénzt, azoknak ez visszajár.”

És ha már itt tartunk, Rogán fölteszi a fölteendőt: kié a felelősség a deviza alapú eladósodásban? Azt sem mulasztja el megjegyezni a frakcióvezető, hogy a devizahitelek előtti kaput a 2010-ben hatalomra jutó Orbán-kormány zárta be. A lényeg: szégyelljék magukat a balosok, név szerint Bajnai Gordon. (Pedig szegény, már nincs sehol. Hát már a parlamenti mandátumát is visszaadta, közéleti csömöre következtében.)

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

10.24 Hoffmann pöttyös

Hoffmann Rózsa kivirult. Tényleg, mióta Orbán lekapta KDNP-s szövetségese hátáról az államtitkári púpot, csudásan néz ki Hoffmann asszony. Ül szépen az utolsó előtti sorban, néha felszólal, egész pontosan épp most szólal fel, természetesen kedves témájában. A mai hurráoptimista cím: „Új perspektívák a pedagógusok előtt.” Köpeczi Béla se fogalmazna szebben.

Meg kell jegyezzük, Hoffmann Rózsa szerethető lenyugvásának jeleként értékeljük, hogy korábbi ultraszínes, az almazöldtől a kolumbiai narancsig terjedő színskálán mozgó kosztümjeit decensebb felsőruházatra cserélte. Most éppen fekete alapon fehér kispöttyösben kínál szívünknek kedves vizuális élményt. Kisztihand.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

10.19 Simicskának mégsem kell félnie

A szocik meg mind a gonosz külföldieknek adták a közbeszerzéseket – nagyjából így foglalható össze a Tóbiásnak adott kormányzati válasz, amit Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára tolmácsol. Jó, persze, Tóbi se gondolta komolyan, hogy majd pont Simicskát csapolja meg a t. Ház, épp elég szegénynek a reklámadó. de legalább jó társaságban, viccesen telik az idő.

 

10.11 Elvennék Simicska pénzének háromnegyedét

A szoci Tóbiás József napirend előtti felszólalásában azt javasolja, hogy az állami, önkormányzati megrendelésekből „extraprofitot” húzó vállalkozások a jelenleginél alaposabban vegyék ki részüket a közteherviselésből. Indítványozza: egyebek mellett a cégeiből tavaly 22 milliárd forint osztalékot felvevő Simicska Lajos, és a másfél év alatt kétmilliárd forint osztalékhoz jutó Mészáros Lőrinc e pénz 75 százalékát fizesse be osztalékadóként. „Mert higgyék el: van miből.”

 

9.49 Kim nekem Dzsong Un?

Jut eszünkbe, tán nem is meccset néznek a távollévők, hanem a Budapestre látogató türkmén elnökkel koszorúznak éppen. A hvg.hu videósa, a nagyszerű Kazimir Annamari a Parlament folyosóján épp arról próbálja faggatni az előle menekülő képviselőket, hogy ha Észak-Koreának is lenne gáza, olaja, vajon az ottani diktátort is a keblünkre ölelnénk-e.

Fotó: MTI/Soós Lajos

 

9.42 Ruszkik haza

Nyitásként Kövér házelnök megemlékezett „az utolsó idegen megszálló katona hazánkból való távozásának évfordulójáról”, aztán névsorolvasás zajlott: az új Orbán-kormány államtitkárait sorolták jegyzők a pulpitusról.

 

9.39 Nézik az éjszakai ismétlést?

Megy az ülés, foghíjasak a padsorok.

 

9.33 Megvan a megoldás

Az lehet tán a megoldás, hogy kivetítőt helyeznek el az ülésteremben.

 

9.31 Tuti átverés

Ma kilenc-harminckor kezd az Országgyűlés és elvileg este tizenegyig ülésezik. Tuti kamu. El tudják maguk azt képzelni, hogy ez a szinte csupakan törvényhozás itt hallgatja majd a T/196. számú A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény módosításáról szóló vitát, miközben este hattól megy a Kolumbia-Elefántcsontpart, kilenctől meg az Uruguay-Anglia?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik