Belföld

Jöhet a nemzeti mackósajt

A tejipari multik kivonulásával fennáll annak a veszélye, hogy egyes hagyományos magyar márkák külföldön készülnek majd, vagy megszűnnek. Az ágazat szereplői ezért azt sem tartják elvetendőnek, hogy az állam felvásárolja a fontos brandeket – írja az agrarszektor.hu.

A Danone a napokban bejelentette, hogy bezárja budapesti üzemét és a magyar piacon ezentúl importtermékekkel lesz jelen. A cég tulajdonában azonban nincsenek magyar tejtermékmárkák – írja a mezőgazdasági portál. Más cégek csökkentették a Magyarországon felvásárolt tej mennyiségét. A Pöttyös Túró Rudit gyártó Friesland cáfolta, hogy megszüntetné hazai gyártását, sőt fejlesztésre is készülnek, ezért az agrarszektor.hu szerint nem fenyeget az állami túró rudi veszélye.

A Bongrain cégcsoport érdekeltségébe tartoznak a Medve, a Karaván, a Pannónia és a Tihany camambert sajtok, melyek közül a portál állítása szerint többet már most is Lengyelországban gyártanak. A multik visszavonulásával elképzelhető, hogy egyre több termék külföldön, külföldi alapanyagból készül, vagy teljesen kivonják azokat a hazai piacról.

Lukács László, a Tej Terméktanács igazgatója az Inforádiónak azt mondta, hogy nem ördögtől való gondolat a híres márkák állami kézbe vétele, mert ezek nemzeti kincsnek számítanak. Az állami tejipar létesítését viszont nem tartja szerencsés ötletnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik