Belföld

Balog elárulta, ki lesz a felsőoktatási államtitkár

Palkovics László professzort, a BME tanszékvezetőjét kérte fel felsőoktatási államtitkárnak az emberi erőforrások minisztere – mondta el Balog Zoltán az mno.hu-nak adott interjújában.

A miniszter megerősítette, hogy valóban fölmerült, hogy Klinghammer István államtitkár folytatja, de végül Palkovics László professzor mellett döntöttek – derül ki az mno.hu interjújából.

Balog a kinevezést azzal indokolta, hogy az államtitkártól gazdasági, népgazdasági megközelítést is várnak, hogy a felsőoktatásból olyan diplomások kerüljenek ki, akik valóban munkát – kvalifikált munkát – találnak, a tudásuk színvonalas, ők maguk ezáltal versenyképesek, emellett pedig azon ágazatokat erősítik, amelyek szükségesek egy sikeres Magyarországhoz.

A EMMI tárcavezetője szerint Palkovics egy nagyon sikeres iparpolitikai karrier csúcsán áll, egy nemzetközi nagyvállalatnak a jelentős vezetője, úgynevezett global vice president, ugyanakkor rektorhelyettes volt a Kecskeméti Főiskolán, tehát belülről ismeri a felsőoktatást is. Tekintélye van, miközben olyan szélesebb rálátást és álláspontot képvisel, amely a felsőoktatás világában még kevésbé van jelen. Emellett ő volt a kétezres évek elején az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság elnöke, ebben a bizottságban kapcsolódott össze a gazdaságpolitika és a tudománypolitika, a kutatás-fejlesztés és a felsőoktatás; emellett ő Magyarország egyik legfiatalabb akadémikusa, a Magyar Tudományos Akadémiának is tagja.

Fotó: MTI/Nándorfi Máté

Ajánlott videó

Olvasói sztorik